Acreditació web d'interès sanitari

dimarts, 26 de juny de 2012

ALIMENTACIÓ SALUDABLE EN 10 PARAULES


Podem definir l'alimentació saludable de moltes maneres i una de les que més m'agraden a mi és amb aquestes 10 paraules:

  1. VARIADA. Menjar de tot i degustar els sabors de diferents aliments.
  2. SANA. Tria els aliments amb menys greix, amb poca sal i abundants vegetals.
  3. EQUILIBRADA. Des de  l'esmorzar fins al sopar i/o ressopó.
  4. NUTRITIVA. Oferir aliments de tots els grups i evitar el consum d’aliments superflus o amb calories buides.
  5. DESITJABLE. Cuinar, combinant i presentar els aliments de manera atractiva.
  6. DIVERTIDA. Des de la compra, l'elaboració de menjars, la preparació de la taula,... gaudim del menjar.
  7. SORPRENENT. Informa’t i sigues curiós.
  8. ORDENADA. Seguir un ordre a cada àpat i/o refrigeri.
  9. CONSISTENT. Assegura't de realitzar com a mínim 3 àpats consistents al dia.
  10. EDUCATIVA. Amb paciència, dedicació, constància i disciplina l’alimentació saludable et premiarà l’esforç.

INVERTEIX EN SALUT!

A continuació pots escoltar les anterior recomanacions al magazín de Punt 6 Ràdio: Ja hi som tots! a partir del minut 1:31:45 en el següent enllaç

dimarts, 19 de juny de 2012

ALIMENTS FUNCIONALS. PART II

Aquesta és la segona part de l'entrada titulada ALIMENTS FUNCIONALS si encara no has consultat la primera, pots fer-ho aquí.

Hem d'incloure els Aliments Funcionals en la nostra dieta? Si quan...
  • Ens proporcionen prestacions afegides en funció de la situació fisiològica en què ens trobem (per exemple: embaràs, lactància, activitat física ...).
  • Patim malalties cròniques que augmentin els requeriments nutricionals d'algun nutrient específic (osteoporosi, obesitat, diabetis ...).
  • Eliminem o excloem o tenim una ingesta baixa, en la nostra alimentació, d’algun aliment. Per exemple, intolerància als làctics.
  • L'Aliment Funcional ens ajuda en la prevenció o promoció de la nostra salut sempre que partim de la base de seguir una alimentació saludable.

Contraindicacions dels Aliments Funcionals:
  • Al·lèrgies a algun component
  • Compra capritxosa que faci excloure del nostre cistell altres aliments tradicionals bàsics
  • Aliments Funcionals que comprem per màrqueting o al·legacions nutricionals no gaire clares o no demostrades científicament 

Per tant, els Aliments Funcionals no s'han de considerar com un recurs per compensar dietes desequilibrades i insuficients, i s'ha de tenir en compte que per assolir una correcta alimentació en tenim prou en recuperar la Dieta Mediterrània que, malauradament, anem abandonant poc a poc.

dilluns, 11 de juny de 2012

ALIMENTS FUNCIONALS. PART I

Un aliment funcional (AF) és funcional si un dels seus components s'ha demostrat que proporciona un efecte beneficiós afegit, a més del valor nutricional , sobre una o diverses funcions de l'organisme. És a dir, que els AF són productes tradicionals amb un benefici afegit per a la salut a més de la nutrició bàsica.

Característiques d'un Aliment Funcional?
  • Aliment elaborat per aconseguir algun benefici afegit, ja sigui per addició, eliminació o reducció d'algun dels seus components
  • Aliment "clàssics" al qual s'incorpora, substitueix o modifica algun component sempre que tingui un efecte clarament beneficiós per a la salut
  • Aliment que complementi la funció nutritiva i la prevenció de malalties en una alimentació completa, variada i equilibrada
  • Aliment que no es presentarà mai en forma de càpsula o comprimit
També són Aliments Funcionals aquells aliments naturals que per la seva naturalesa tenen efectes específics beneficiosos per a la salut. 
Exemples d’Aliments Funcionals naturals: L'Oli d'oliva, la Fruita i la Verdura, els Aliments rics en fibra soluble...
Exemples d’Aliments Funcionals:
  • Probiòtics: són aquells aliments que contenen bacteris vius que es mantenen actives a l'intestí i afecten beneficiosament a una o diverses funcions de l'organisme (rehidratació en diarrees), com ara el iogurt.
  • Prebiòtics: es defineixen com a ingredients no digestibles dels aliments que afecten beneficiosament l'organisme estimulant selectivament el creixement i l'activitat d'alguna de les bactèries ja establertes en el còlon, com ara la fibra.
Tant els probiòtics com els prebiòtics afavoreixen al bon funcionament de la flora del còlon
  • Fibra dietètica: és la matèria vegetal resistent a l’acció dels enzims digestius i es classifica en:
    • Soluble: com les pectines, gomes o mucílags i en trobem en fruites, llegums i vegetals i redueixen el risc de les malalties coronaries.
    • Insoluble: com les cel·luloses, hemicel·luloses i lignina i en trobem a cereals, llavors, llegums i vegetals ajudant a disminuir el colesterol.
  • Fitoesterols o esterols vegetals: substàncies vegetals similars al colesterol humà. En aportar-los a la dieta disminueix l’absorció del colesterol dolent o colesterol LDL a l'intestí. Els trobem en margarines i productes làctics
  • Oli d’olivaredueix el risc de malaltia coronària, hipertensió arterial i altres malalties
  • Àcids grassos omega 3: són part dels olis del peix i prevenen de malalties cardiovasculars, càncer de mama, malalties inflamatòries...
  • Flavonoides: són els compostos fenòlics de fruites, verdures, fruits secs, llavors i cereals. També els trobem al té i al vi. Ens donen propietats antiinflamatòries, antihipertensives, diürètiques entre altres.
  • Àcid linoleic conjugat: CLA en trobem a olis de llavors i molt abundant als greixos de la llet dels animals rumiants. Té un efecte actiu per a controlar el greix abdominal.
  • Altres: la soja, la colina i la lecitina, ...
Continua llegint sobre aquest tema aquí

dissabte, 9 de juny de 2012

4a FIRA REUS VIU EL VI

Del 8 al 10 de juny es realitza la quarta edició de la REUS VIU EL VI, la fira ens acosta les Denominacions d'Origen de l'àmbit territorial de la Cambra de Comerç de Reus (Catalunya, Conca de Barberà, Montsant, Priorat, Tarragona i Terra Alta)

Aquesta Fira hem serveix d’excusa per parlar del món del vi, cosa que vaig fer en una entrada anterior. En aquesta coneixerem el raïm:

El raïm és una fruita mil·lenària cultivada arreu i sobretot en pobles mediterranis, al qual, gràcies a les substàncies que conté s’atribueix la bona salut cardiovascular dels seus habitants.
Aquestes substàncies s’anomenen fitoquímics i són presents als aliments vegetals. El raïm en concret conté:
  • Àcids orgànics, aporten el gust lleugerament àcid del raïm i tenen la propietat d’alcalinitzar la sang.
  • Flavonoides, actuen com antioxidants i eviten l’oxidació del colesterol i la formació de coàguls en les artèries.
  • Resveratrol, es troba a la pell del raïm, també antioxidant i impedeix el creixement de fongs.
  • Antocianines, pigments presents sobretot al raïm negre. Actuen com antioxidants i prevenen les malalties cardiovasculars.
Aquestes propietats i substàncies es van perdent a mesura que se sotmeten a diferents processos o preparacions, per tant és més recomanable consumir el gra de raïm sencer o en forma de suc natural.
Tot i això, si passes per la REUS VIU EL VI fes un tast dels vins de la nostra zona.

L’alimentació saludable i la gastronomia no estan en guerra, tu decideixes qui guanya la batalla.

Si vols fer salut et recomano passejar per la plaça la llibertat i si, no tens problemes hepàtics o triglicèrids o ets adolescent o estàs embarassada i ets dona beure 1 copa de vi al dia i si ets home 2 copes al dia acompanyant sempre un àpat complet i equilibrat.

divendres, 8 de juny de 2012

XERRADA: COMPRA AMB EL COR


Del 6 al 8 de juny a Reus es va celebrar el 25è Congrés Nacional de la Societat Espanyola d'Arteriosclerosi i es va organitzar una xerrada paral·lela, oberta al públic, a la Fira de Reus.
La xerrada anomenada "Compra amb el cor" va ser impartida per la Dra. Rosa M. Valls que va explicar als assistents com fer una compra cardiosaludable i les recomanacions a seguir per evitar el risc cardiovascular.
Recomanacions cardiosaludables:
  • Evitar i controlar els aliments rics en àcids grassos saturats i colesterol
  • Evitar la pastisseria i bolleria
  • Evitar els aperitius greixosos
  • Consum moderat d'alcohol
  • Evitar les begudes ensucrades
  • Prendre els làctics descremats
  • Potenciar les verdures, la fruita i els cereals integrals

Identificar els aliments cardiosaludables:
Potenciar els aliments amb:
  • Esterols vegetals (2g/dia)
  • Fibra dietètica (30-35g/dia)
  • Omega 3 (200mg/dia)
  • Proteïna de soja (25g/dia)
  • Begudes Alcohòliques en moderació:
    • Vi negre (en homes 2 copes/dia i en dones 1 copa/dia)
    • Cervesa sense alcohol (en homes 1 canya/dia i en dones ½ canya/dia)

Evitar els aliments amb:
  • Greix saturat (10-17g/dia)
  • Sucres simples (22-32g/dia)
  • Sal (>140mg/100g d’aliment)
  • Baixos en fibra (<2,5g/100g d’aliment)

Compra saludable:
  • Escriure una llista amb aliments cardiosaludables i procurar senyir-se a ella
  • Llegir les etiquetes dels aliments
  • Calcular el contingut de greix total de l'aliment
  • Valorar negativament els aliments amb alt contingut en greixos saturats o en greixos trans

El que no es compra no es menja!
Per conèixer el risc cardiovascular cal mesurar la pressió arterial, la glicèmia, els nivells de colesterol i el pes, demana consell a un professional sanitari.

dilluns, 4 de juny de 2012

HIPERCOLESTEROLÈMIA o COLESTEROL ALT

En motiu de l'entrevista de ràdio a la Cadena SER us adjunto el podcast i un resum del tema tractat: EL COLESTEROL.
DEFINICIÓ:
El colesterol és un lípid necessari per a la majoria dels teixits del nostre organisme, el trobem al cervell, a la resta del sistema nerviós, al fetge i a la sang. També forma part dels àcids biliars que ens ajuden durant la digestió als intestins i fins i tot es troba present en hormones, membranes de cèl·lules,...
És a dir, que sense el colesterol no podríem viure.
TIPUS:
  • COLESTEROL "BO": ens referim a les lipoproteïnes HDL. Aquestes són fonamentals per a transportar el colesterol des dels teixits fins al fetge perquè sigui eliminat en forma d’àcids biliars. Aquestes lipoproteïnes, doncs, tenen la propietat d’extreure el colesterol dipositat en les artèries i eliminar-lo.
  • COLESTEROL "DOLENT": són les lipoproteïnes LDL. Les LDL s’encarreguen de transportar el colesterol mitjançant la sang, si el nivell és massa alt aquestes lipoproteïnes dipositaran el colesterol a les parets de les artèries afavorint el desenvolupament de l’arteriosclerosi.
TRACTAMENT:
  • En tots els casos serà imprescindible la intervenció nutricional
  • En molts , inclourà la pèrdua de pes o manteniment del pes saludable
  • Ingesta de fàrmacs, sota control de l'especialista
MENÚ EXEMPLE PER AL COLESTEROL 
ESMORZAR
  • Cafè amb llet desnatada preferiblement sense sucre
  • Torrades integrals amb oli d’oliva
  • Pera
MIG MATÍ 
DINAR 
  • Pasta integral saltejada amb Carabassó, Pastanaga i Pebrot
  • Cuixa de Pollastre a la planxa sense pell amb herbes provençals i llimona
  • Pa integral
  • Prunes
BERENAR 
  • Iogurt desnatat amb canyella i cereals d’esmorzar integrals
SOPAR 
  • Amanida d’enciams variats, llenties cuites i nous
  • Sardines amb ceba a la papillote
  • Iogurt desnatat de pinya
ALTRES
  • El greix principal serà l'Oli d'oliva.
  • Evitar l’excés de begudes alcohòliques. La Beguda d'elecció és l'AIGUA
  • Iniciar i/o augmentar l’Exercici físic aeròbic diari (caminar), segons les possibilitats individuals
  • Abandonar el tabac
  • Escollir aliments de temporada i de cultiu local pels beneficis econòmics, ambientals, nutricionals.
Demana consell al teu Dietista-Nutricionista, inverteix en Salut!

MENJAR A L'AIRE LLIURE

Amb l’arribada del bon temps, augmenta el nombre de menjars que preparem a l’aire lliure com ara barbacoes, pícnics,...
Les elevades temperatures de l’estiu i el temps transcorregut entre que es prepara el menjar i es consumeix poden afavorir el creixement microbià i causar una toxiinfecció alimentària.
Mantenir la cadena del fred i respectar les normes d’higiene ajuda a garantir la seguretat dels aliments.

Com organitzem la nevera per al picnic?
  • Conservem els aliments que requereixin fred en neveres amb bosses refrigerants o glaçons protegits.
  • Omplim la nevera al darrer moment amb els aliments refrigerats.
  • Els glaçons serveixen per mantenir el fred i no per refredar.
  • Un cop els glaçons s’han fos, l’aliment deixa de ser segur.
  • Separem els productes crus dels cuits per evitar la contaminació creuada.
  • Aïllem en recipients hermètics la carn i el peix cru, i posem-los al fons de la nevera.
Com transportem el menjar?
  • Durant el viatge posem la nevera en el lloc més fresc del vehicle.
  • Un cop estiguem a l'indret del pícnic, traiem la nevera i deixem-la a l’ombra.
  • No obrim la nevera si no és necessari.
Com preparem els aliments freds?
  • Recordem rentar-nos les mans abans de manipular aliments.
  • Preparem les amanides variades a base de vegetals crus i pasta, formatge,..., al darrer moment, mai a casa.
  • Si preparem truita de patates, cuinem-la amb suficient antelació per refredar-la.
  • Evitem salses que duguin ou o utilitzem les salses comercials. Però un cop obert l’envàs, s’ha de consumir en un espai breu de temps.
  • Rentem bé els vegetals crus i la fruita a casa.
  • A l’estiu la fruita és més variada i gustosa. Aprofitem-ho! No oblidem de pelar-la si no l’hem rentada.
  • Conservem en fred fins al darrer moment les postres làctiques i les que estan fetes a base d’ou: cremes, flams, formatges tendres,...
ABANS DE MARXAR ...
Recollim totes les deixalles i apaguem acuradament el foc, que l'haguéssim fet a àrees recreatives habilitades.
A més de ser respectuosos amb la nostra salut, siguem-ho amb el medi ambient!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...