Acreditació web d'interès sanitari

dilluns, 29 d’octubre de 2012

EL CODONY

Tornen els Aliments de Temporada gràcies a la col·laboració amb el bloc http://cuinescuina.blogspot.com/  de la Marga Pradas, aquesta vegada ens hem posat d'acord en parlar del codony, trobaràs més informació en aquest enllaç!
CARACTERÍSTIQUES:
 • El codony és el fruit del codonyer, arbre de la família de les Rosàcies (per molt que ens estranyi és com la pera i la poma).
 • L'època de recol·lecció dels primers codonys comença a finals del mes de setembre i perdura en general fins al mes de febrer.
 • Amb una forma piriforme i amb la superfície molt llisa i brillant, quan arriba a la maduresa és de color groc intens.
 • La seva carn és de textura consistent i aspra i el seu color groc molt pàl·lid. És una fruita poc sucosa i el seu sabor és molt àcid.
CONSUM:

 • Degut al sabor, no es consumeix al natural. Cal processar-lo i el podem consumir en forma de gelees o melmelades. 
 • El consum més popular d'aquesta fruita és quan es cuina i es prepara en forma de bloc de pasta de color vermellós, el "codonyat" o "carn de codony" que podem menjar sol o acompanyat amb formatge.
 • Un altre opció és en forma de licor provinent de la destil·lació i com a preparació en plats salats en forma d'all-i-oli de codony.
 • En aquestes èpoques de Tots Sants també el trobem formant part dels panellets.
PROPIETATS DIETÈTIQUES I NUTRICIONALS:

 • El codony és una fruita amb un escàs contingut de sucres, l'inconvenient és que el consumim en forma de codonyat, que porta addicionat molt sucre, de manera que el valor calòric d'aquest producte es dispara i molt.
 • Del seu contingut nutritiu no podem destacar vitamines i minerals, excepte el potassi i quantitats discretes de vitamina C, però recorda que al consumir-lo cuinat, la vitamina es perd.
 • Les propietats saludables del codony es deuen a la seva abundància en fibra (pectina i mucílags) i tanins, substàncies que li confereixen la seva propietat astringent per excel·lència.
 • El potassi és un mineral necessari per a la transmissió i generació d'impulsos nerviosos i per a l'activitat muscular normal, intervé en l'equilibri de l'aigua dins i fora de les cèl·lules.
 • El seu consum esta molt popularitzat i és molt útil en les pautes astringents com per exemple en situacions de patologies acompanyades de períodes de diarrees.
 • És un excel·lent complement per a l’alimentació dels esportistes i persones amb falta de gana. Al contrari les persones que han de controlar el consum de sucres com els casos de diabetis i hipertrigliceridèmia cal que evitin el consum de codonyat.
Composició 100g de codony
Energia
25kcal
Hidrats de Carboni
6,3g
Fibra
6,4g
Calci
14mg
Potassi
200mg
Magnesi
6mg
Vitamina C
13mg

Composició 100g de codonyat
Energia
215kcal
Hidrats de Carboni
57g
Fibra
3,2g
Calci
7mg
Potassi
0mg
Vitamina C
0mg

diumenge, 21 d’octubre de 2012

LA FRUITA PROHIBIDA

Pulsa aquí para leerlo en Castellano
Durant el mes d’octubre torna el Carnaval de la Nutrició si vols saber-ne més clica aquí. “Esta entrada participa en la 2ª Edición del Carnaval de Nutrición”
Posem-nos en situació ... el mite com a definició, en tenim tres, un mite (del grec conte) és:
 1. Relat fabulós tradicional sobre els déus, els herois, els orígens d’un poble,..., que expressa, d’una manera simbòlica, un concepte religiós, filosòfic o social.
 2. Relat poètic i fabulós que serveix per a explicar una doctrina, una creença.
 3. Persona, fet, cosa que ha estat magnificat i s’ha convertit en model o prototip.
Els mites formen part del sistema de creences d'una cultura o d'una comunitat, la qual, amb el temps, els considera històries veritables i la creixent preocupació per la salut i el culte al cos fa que en ocasions ens guiem per consells que estan plens d'absolutes falsedats.

Per aquest motiu i molts d'altres m’uneixo al Carnaval de la Nutrició que en aquesta segona edició vol desmitificar alguns mites alimentaris com els següents:
 • No mengis fruita de postra que engreixa
FALS. Científicament no s’ha demostrat aquest fet ja que una fruita ens aporta el mateix nombre de calories sigui l’hora del dia que sigui.
És cert que si ens mengem aquesta mateixa fruita abans de l’àpat gràcies al seu contingut en fibra i aigua sentirem un efecte saciant, per tant omplirem l’estómac i tendirem a menjar menys quantitat o ració dels següents aliments fent disminuir el nombre total de calories d’aquell àpat, però mai hem d’afirmar que la fruita com a postres engreixa.
 • Si no et vols engreixa menjat la fruita lluny dels àpats
FALS. Com s’ha comentat en l’anterior mite una fruita té les mateixa calories abans, durant o després dels àpats, i a més si ens mengem la fruita en substitució al postra dolç que faríem després de l’àpat aportarem menys energia en conjunt.
És cert que menjar fruita com a postres és una qüestió cultural i ens ajuda a evitar la ingesta d'aliments superflus com per exemple els postres dolços.
 • Si menges fruites àcides t’aprimaràs
FALS. Un aliment per si sol no engreixa i tampoc aprima. Sempre és qüestió de l’equilibri entre tot allò que ingerim i tot allò que gastem.
És cert que hi ha aliments més rics en energia que d’altres, i el cas del grup de les fruites no és una excepció, hi ha fruites amb major densitat calòrica que d’altres però aquesta característica no és relaciona directament en que tinguin un gust dolç o àcid per tant mai podrem afirmar que les fruites àcides aprimin o cremin greix.
 • Si ets diabètic no mengis síndria ni meló
FALS. La diabetis és un conjunt de trastorns metabòlics crònics i es caracteritza per un augment dels nivells de glucosa (sucre) a la sang, la causen diversos trastorns, sent el principal la baixa producció d’insulina o el seu inadequat ús al cos que repercutirà sobretot en el metabolisme dels hidrats de carboni i per tant caldrà tenir un major control de l’alimentació diària. Les persones diabètiques controlaran les quantitats, els tipus d'aliments i el moment del dia de consum sobretot dels aliments que aporten hidrats de carboni (com per exemple la fruita), ja que un excés pot comportar una pujada important de la glucèmia (nivell de glucosa en sang) i tenir efectes negatius.
És cert que les fruites contenen sucre (gran part en forma de fructosa) que té un efecte menys directe sobre la glucèmia i aquest motiu, si parlem en general de la fruita, fa que sigui més important la quantitat que es consumeix i el moment en què s'ingereixen que la pròpia varietat per tant mai podrem afirmar que la síndria o el meló o les figues o el plàtan o el raïm no les pugui consumir una persona diabètica.
 • Si et menges la fruita sense pell no et nodrirà
FALS. A la pell de la fruita trobem una part de la fibra i d'altres substàncies en major proporció que a la polpa, però en el seu interior encara conté importantíssimes quantitats i varietats de nutrients.
És cert que la pell de la fruita ens aporta nutrients però amb pell o sense pell és més important el consum diari, la quantitat i la varietat per tant mai podrem afirmar que la fruita consumida sense pell no és nutritiva.

Tots aquests mites i molts d’altres que coneixeràs amb l’ajuda dels blocs participants en aquest Carnaval que pots trobar aquí poden afectar la nostra alimentació diària, empenyent-nos a prendre decisions equivocades que no beneficiaran la nostra salut. Per això, espero que col·laboris a enderrocar falses afirmacions i ampliïs la teva informació respecte als aliments per després adoptar la millor elecció. Aquest bloc i la seva autora ho intenten en cada entrada nova.Si la tradició popular il·lustra Adam i Eva expulsats del Paradís per menjar-se una fruita doncs caurem en la temptació cada dia i consumirem la fruita prohibida, fins i tot si patim diabetis, optant per la varietat i ho farem de manera repartida abans, durant, després, de postres, entre hores... però en quantitat adequada a les teves necessitats.

divendres, 19 d’octubre de 2012

DIETA, QUILOS I SUOR, EN EL CÀNCER DE MAMA


Les Jornades dedicades a l’oncologia i el tractament del càncer de mama que organitza lAssociació Oncològica Dr. Amadeu Pelegrí sempre tenen un gran èxit de participants. En el cas de la III edició les jornades es van dur a terme els dies 16 i 17 d’octubre del 2012 al Teatre Auditori de Salou.
Dimarts 16 d’octubre a les 18 hores es van iniciar amb la presentació de les jornades a càrrec de Murielle Reig, presidenta de l’Associació que va presentar el Dr. Joan M. Adserà, director general de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, i també al Sr. Pere Granados, alcalde de Salou, però la primera jornada estava centrada amb la intervenció de la Dra. Laura Esteller, oncòloga i especialista en tumors urològics i toràcics de la Xarxa de Santa Tecla. Per desgràcia no vaig poder assistir a aquesta conferència.
Si que vaig poder acostar-me a Salou l’endemà, el dia 17 d’octubre. Es van iniciar les jornades amb el president del COMT, Fernando Vizcarro i seguidament vaig poder escoltar atentament el Dr. Álvaro Rodríguez Lescure oncòleg i investigador de l’Hospital General Universitari d'Elx. El títol de la seva conferència era:
Reptes en supervivència. Dieta, quilos, suor i una mica de sexe, 
un altre front en el càncer de mama
El que podem destacar d’aquest tema són notícies positives ja que any rere any augmenta el nombre de supervivents, parlem de xifres del 88% de supervivència global però no ens hem de quedar aturats cal continuar intervenint i insistint en els següents factors:
 • L’activitat física
 • La Dieta
 • La pèrdua ponderal (=pes)
 • El control de la massa òssia (disminueix degut a la menopausa)
 • La Fisioteràpia
 • La prevenció i El risc de malalties cardiovasculars (pot augmentar la tensió arterial i empitjorar el perfil lipídic augmentant el colesterol i els triglicèrids)
 • Els símptomes de la menopausa
 • I els Psicològics i afectius

De tots els anterior, els que tenim a la nostra mà per poder-los canviar a curt termini són:
 • El pes i l’Índex de Massa Corporal (IMC)
 • L’Exercici físic
 • L’Alimentació

I el Dr. Álvaro Rodríguez ens dona algunes recomanacions per obtenir millores i canvis significatius en els índex de risc de recurrència de càncer de mama i de supervivència:
 • Augmentar l’exercici físic: caminant 45 minuts durant 6 dies a la setmana
 • Evitar les megadosis de vitamines i suplements: com de vitamina C i de Seleni
 • Seguir la Dieta Mediterrània: amb 5 racions de verdura i fruita, + 20g de fibra/dia i < 30% greix/dia (potenciant l’oli d’oliva verge extra)
 • Realitzar controls de pes i IMC periòdics

Com veiem són molt importants la promoció dels hàbits saludables en aquesta com en moltes d’altres patologies, podeu llegir més recomanacions sobre el càncer de mama aquí

Us animo també a col·laborar amb l’Associació Oncològica Amadeu Pelegríparticipar en el sens fi d'activitats que organitzen durant l'any i no us perdeu el dia 10 de novembre la II Gala Benèfica al Teatre Auditori de Salou. 
Tots els diners recaptats per aquesta associació es destinen a la investigació oncològica mitjançant donació directe a grups d’investigació. 
Animeu-vos a participar!

dilluns, 15 d’octubre de 2012

PRIMERA VISITA AL DIETISTA - NUTRICIONISTA

Actualment la meva feina principal és la de Dietista-Nutricionista Clínic i actuo en l'alimentació de les persones de manera individualitzada tenint en compte les seves necessitats, preferències i situacions, ja que com saps no hi ha dues persones iguals, tot i tenir un germà bessó.
Per a dissenyar una pauta dietètic-nutricional personalitzada cal molta informació que els Dietistes-Nutricionistes us demanem per poder atendre a cada pacient de manera professional.
Vols saber quina informació us haurien de demanar en el cas de voler iniciar un pla d’alimentació personalitzat?
 • DADES PERSONALS I DE CONTACTE
 • HÀBITS:
  • Saludables: Activitat física,...
  • Tòxics: Tabac, Alcohol,...
  • Dietètics:
   • Durant els dies feiners (horaris i torns)
   • Durant els dies festius
   • Responsable de la llista de comprar, de la compra i de la cuina
   • Número d’àpats al dia
   • Lloc dels àpats
   • Horari dels àpats
   • Àpats entre hores
   • Grignotatge (picar) i tipus
   • Gustos, aliments preferits i aversions
   • La sensació de gana
   • Moments de gana
   • I d’altres...
 • FREQÜÈNCIA DE CONSUM DELS ALIMENTS
 • RECORDATORI O REGISTRE DIETÈTIC DIARI
 • ANAMNESI O HISTÒRIA CLÍNICA:
  • Malalties i/o afeccions del naixement fins a l’actualitat i no ens oblidem de les al·lèrgies i/o intoleràncies alimentaries
  • Medicació actual i/o suplements
  • Antecedents familiars (poden ajudar a prevenir malalties)
  • Dades bioquímiques/analítica (una simple punxada ens pot ajudar en molt casos, no et faci mandra fer-ho una vegada a l’any)
  • Mesura de la tensió arterial
  • etc...
 • DADES ANTROPOMÈTRIQUES
  • Mesura del pes, l’alçada, l’IMC, perímetres, bioimpedància...
Totes aquestes dades ens ajuden a ajudar a cada persona de manera individual i a elaborar una pauta basada en la ingesta d’aliments sense utilitzar pastilles, barretes o batuts substitutius,... i asseguren que la persona obtingui una pauta adaptada, pràctica i útil.


Els Dietistes-Nutricionistes defensem l'educació nutricional basada en ensenyar a menjar tot tipus d’aliments en la seva justa mesura i moment.

dilluns, 8 d’octubre de 2012

DIETISTA "guió" NUTRICIONISTA

Aquesta entrada pretén acostar-nos la figura del Dietista-Nutricionista.
Els temes dieta, saludable o nutrició omplen pàgines i pàgines a la xarxa i de vegades s’utilitzen de manera incorrecta, doncs posem-nos en situació...sabem qui hi ha darrera les paraules dietista i/o nutricionista?
"Qui és més dolent ... Darth Vader, El Joker, Frankenstein, el sucre, els greixos els o hidrats de carboni?"
Un dietista-nutricionista, segons la Conferència de Consens del Perfil Professional del Diplomat en Nutrició Humana i Dietètica: és un professional de la salut, amb titulació universitària, reconegut com un expert en alimentació, nutrició i dietètica, amb capacitat per a intervenir en l'alimentació d'una persona o grup de persones en situacions de salut i/o de malaltia, d'acord amb els principis de prevenció i salut pública.
Aquest professional sanitari actua en àmbits com el consell dietètic, la investigació i la docència, la salut pública des dels organismes governamentals, les empreses del sector de l'alimentació i la restauració col·lectiva i social.

Funcions del dietista-nutricionista (D-N):
 • D-N Clínic: actua en l'alimentació de la persona o grup de persones sanes o malaltes, tenint en compte les necessitats fisiològiques o patològiques, preferències personals, socioeconòmiques, religioses i culturals.
 • D-N Comunitari o de salut pública: actua en prevenció i promoció de la salut sobre la població en general, des d'entitats diverses, desenvolupant i participant en programes de polítiques alimentàries, de prevenció i salut en general, i d'educació alimentària, dins del marc de la salut pública i la nutrició comunitària.
 • D-N Restauració Col·lectiva: participa en la gestió i en l'organització, i vetlla per la qualitat i la salubritat dels aliments durant tot el procés de producció. Forma al personal del servei d'alimentació en matèria de seguretat alimentària, planifica menús i valora l'equilibri nutricional de l'oferta alimentària.
 • D-N Indústria: assessora en l’elaboració i/o la innovació de nous productes i en el màrqueting social relacionat amb l'alimentació i/o els aliments.
 • D-N Docent: actua com formador en centres públics i privats en els quals s'imparteixen coneixements sobre alimentació, nutrició i salut. Realitza xerrades divulgatives i col·laboracions en mitjans de comunicació per ajudar a la formació de la població.
 • D-N Investigador: capacitat per integrar-se en un equip multidisciplinari d'investigació i desenvolupament. Potencia la investigació en l'àrea de l'alimentació, la nutrició i la salut.
És a dir que els Dietistes-Nutricionistes participen on una adequada alimentació pot ajudar a millorar la qualitat de vida, ensenyen, investiguen, valoren, guien i aconsellen, i duen implícita en el seu exercici l'educació alimentària i nutricional en qualsevol dels camps on és possible exercir-la.
Definir aquestes funcions que pot exercir un dietista-nutricionista és imprescindible per ajudar a diferenciar-nos d’altres grans professionals que si les realitzessin poden incórrer en un fet d'intrusisme laboral.

Ara ja saps una mica més com es desenvolupa el treball d'un dietista-nutricionista i tens la informació suficient per escollir, de manera lliure, al professional que millor pugui ajudar-te a aconseguir els teus objectius i, si sospites de falta de professionalitat posa’t en contacte amb l’AssociacióCatalana de Dietistes-Nutricionistes.

Llegeix-ne més a:

I a continuació pots veure el següent vídeo que defineix un D-N:

divendres, 5 d’octubre de 2012

Premis Blocs Catalunya 2012

En aquesta entrada no trobaràs consells alimentaris ni saludables però si agraïments i felicitat, la felicitat de dir-te que aquest bloc és finalista dels V Premis Blocs Catalunya que es lliuraran divendres 5 d’octubre a Reus. Els premis van néixer l’any 2008 des de Stic.cat (Societat de Tecnologia i Coneixement), una associació amb la vocació de generar interactivitat i innovació en la cultura i la llengua catalana, a través de les tecnologies de la informació i la comunicació.
Aquest esdeveniment m’ha servit per conèixer les grans persones que hi ha darrera d’alguns blocs perquè en són molts i molt variats fent que el nivell dels premis sigui molt alt i es faci molt difícil destacar-ne algun en concret per això m’agradaria escombrar cap a casa i recomanar-te que visitis els blocs fets des de Reus, que són els següents:
Segurament me'n deixo algun, per això si en voleu més, trobareu tots els finalistes aquí!
Ara és el jurat qui ha de decidir i no voldria ser a la seva pell.
Des d’aquí donar les gràcies a les persones que m’han felicitat, anima’t i encoratjat a continuar escrivint més consells saludables i útils per tots vosaltres
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...