Acreditació web d'interès sanitari

divendres, 12 d’abril de 2013

LES FAVES


Gràcies a la col·laboració amb la Marga Pradas i el seu bloc L'hora del tupper podeu gaudir d'aquesta nova entrada:
Les faves provenen de la família de les papilionàcies, d'una planta herbàcia de tija quadrada amb unes flors molt vistoses de color blanc i el seu fruit és el llegum anomenat fava.
Les faves tot i ser verdes pertanyen al grup de les lleguminoses. No tot el que és verd és verdura!
Font: L'aparador de Reus
CONSUM:
 • Les faves apareixen al mercat quan se'n va el fred del hivern i comença la primavera, estació ideal per trobar-les juntament amb els pèsols.
 • Quan consumeixis faves, com la resta de llegums, notaràs un valor de sacietat elevat gràcies a la fibra de la seva pell.
 • A l'hora de comprar faves fresques hem de tenir en compte que la beina estigui turgent i cruixent, que el seu color sigui brillant i que en doblegar-la es trenqui i cruixi. Evita comprar les que es dobleguen i no es trenquen.
 • Les faves fresques, es conserven millor i més temps en el calaix de la nevera o si no, en un lloc fresc, sec i protegit de la llum i la humitat. Si són seques, no presenten, en general, problemes per al seu emmagatzematge. Només cal conservar-les en un recipient tancat i en lloc fresc i sec.
 • Ens aguanten en molt bon estat 3 o 4 dies. Si les mantenim a la nevera una setmana. I molt interessant perquè és un aliment que es molt apte per a la congelació fins a tres mesos, si bé abans de congelar, convé escaldar-les. L'escaldat consisteix a escalfar les faves en aigua bullint durant dos minuts, refredar i congelar una vegada estiguin fredes. D'aquesta manera, després de descongelar, les faves ja estan llestes per afegir a tot tipus de plats.
 • Com a Dietista-Nutricionista recomano consumir faves i evitar cuinar-les, sempre, acompanyades d'abundant pernil o bacó o botifarra, i no ser molt generosos amb l'oli ja que deixaran de ser lleugeres. Algunes opcions a l'hora de preparar-les podrien ser en amanides, en cremes, amb verdures, combinades amb diverses llegums... T'atreveixis a imaginar?

PROPIETATS DIETÈTIQUES I NUTRICIONALS:
 • Les propietats de les faves canvien depenen de si les escollim fresques o seques.
 • Les faves fresques ens aporten més aigua i per tant són poc calòriques, l'energia prové de les proteïnes i en menys proporció dels hidrats de carboni.
 • Contenen molt poc greix i per tant s'inclouen en l'alimentació equilibrada i baixa en greixos sempre que en la cocció no addicionem greixos provinents de carns i/o embotits. Cuinem-les amb ingredients i condiments lleugers.
 • Les faves fresques ens aporten també potassi, fòsfor i magnesi; vitamines com l’àcid fòlic, la niacina i els carotenoids (que són precursors de vitamina A).
 • En el cas d’utilitzar faves seques recordem que qualsevol assecat farà que els nutrients estiguin més concentrats.
 • Com tota llegum font de proteïnes es tracta de proteïnes incompletes ja que són deficitàries en un aminoàcid essencial anomenat metionina. Aquest aminoàcid es troba en cereals i tubercles, per això, quan coincideixen tots dos aliments com a ingredient d'un mateix plat (per exemple: faves amb arròs), augmenta el valor de la proteïna total.

Sabies que?... Existeix una malaltia genètica per dèficit de glucosa-6-fosfat deshidrogenasa i es coneix com favisme, i es caracteritzada per la disminució de l'activitat de l'enzim glucosa-6-fosfat deshidrogenasa en els eritròcits. És probable que més de 400 milions de persones al món estiguin afectades per deficiència d'aquest enzim i no puguin menjar faves.

Composició 100g de faves
Faves Seques
Faves Fresques
Energia
307kcal
Energia
20,2kcal
Hidrats de Carboni
33,3g
Hidrats de Carboni
1,7g
Proteïnes
2,1g
Proteïnes
2,2g
Lípids
2,1g
Lípids
0,08g
Vitamina A
42mg
Vitamina A
4,4mg
Potassi
1090mg
Potassi
84mg
Fòsfor
590mg
Fòsfor
39,2mg

dilluns, 1 d’abril de 2013

DIETA O NO DIETA


Oblida't de les dietes!

Sí, has llegit bé, revolucionem el món de la dieta. Ens hem d'oblidar de posar-nos a dieta i, sobretot, de passar gana.
Deixa de sabotejar el teu cos i el teu metabolisme i aposta per la salut. Educa’t a menjar de manera saludable i desterra la paraula dieta de la ment.

Fins avui...
Totes les dietes restrictives aconsegueixen que perdis pes, però al final fracassen perquè els quilos es recuperen en tornar a l'alimentació d'abans  Pensa quanta gent coneixes que ha estat sotmesa a un règim estricte durant uns mesos, sense menjar amb la família, sense sopars amb els amics, amb una gran voluntat fins arribar al seu pes "ideal".
I d'aquestes persones a quantes coneixes que no hagin recuperat el pes perdut? 
La majoria recauen després del sacrifici perquè tornen a la rutina d'abans  apareix l’efecte yo-yo, ens obliga a iniciar una altra dieta restrictiva i a passar molta més gana.
 
Menja això - No això
Un pla per a tota la vida:
Vols garanties per perdre pes i no tornar-lo a recuperar? 
Doncs apren a seguir una alimentació saludable, equilibrada i suficient, fàcil de seguir per tu i adequada al teu estil de vida i gustos gastronòmics.
Oblida la paraula dieta, per aprimar necessites canviar les teves costums i el teu rebost.
Menja poc de tot i molt de res.
I per descomptat, no et descobriré cap secret, tu ja ho saps: l'activitat física diària, és la millor aliada per ajudar-nos!

5 idees clau:
 1. Canvia de mentalitat. Si el teu objectiu és estar saludable tota la vida educa la teva ment a menjar saludable i no guanyaràs pes.
 2. Moderació i Varietat. Cap extrem és bo, ni per excés ni per defecte, cerca l'equilibri.
 3. Salut. Assegura't d'estar fort front a les malalties.
 4. Paciència. No desesperis, el temps que inverteixes de manera sana és una assegurança de per vida.
 5. Moviment. Imprescindible, necessari i garantia d'èxit.

L’assoliment d'un pes adequat a la nostra complexió física, als nostres horaris, i al nostre tipus d'activitat diària ha de ser gradual, a poc a poc, i amb la supervisió del professional sanitari especialitzat, el Dietista-Nutricionista.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...