GANXET PINTXO, la Ruta de Tapes de Reus


La Cambra de Comerç de Reus organitza la GANXET PINTXO, la primera ruta de tapes de la ciutat. On participen 41 establiments de restauració, que presenten les seves millors creacions gastronòmiques.

I sabeu que ens proporcionen les tapes?
Les tapes són petites porcions d’aliments que van des d’una ració de pernil, passant per unes olives, uns pintxos, uns montaditos...
Aquest tipus d’aliment informal no es considera un menjar, sinó un aperitiu o un àpat frugal. Però de fet, una adequada selecció de tapes pot formar un complet i equilibrat menjar principal. El risc que correm és que les tapes escollides no siguin les adequades, o que, prèvies a un dinar formal, ajudin considerablement a augmentar el valor energètic de l'alimentació diària i no oblidem que solen acompanyar-se d'una quantitat important de begudes com el vi o la cervesa.

La diversitat d’aquestes menges fa que siguin molt difícils de classificar a nivell nutricional, generalment, són saboroses mossegades dels més diversos ingredients, riques en greixos i proteïnes i baixes en fibra alimentària.
Per exemple: les tradicionals croquetes de pernil i carn aporten proteïnes d'alt valor biològic o la banderilla que ens proporciona 36 quilocalories, mentre que una tapa de botifarra negra pot supera les 250 quilocalories.

Us preguntareu doncs, sortir de tapes engreixa?
No, però si fem una elecció errònia de les racions, Si.
Menjar de tapes no ha d’engreixar si escollim el tipus més adequat pel nostre pes, com per exemple: sèpia a la planxa, musclos al vapor, seitons en vinagre i fins i tot quantitats moderades de pernil i formatge. I a més, completem un menú sa i equilibrat amb una amanida variada.

RECOMANACIONS:
  • Escollir la versió “normal o petita” de les diferents preparacions 
  • Evitar les tapes fregides, arrebossades i/o amb salses 
  • Escollir les més lleugeres, preferentment amb vegetals o les de peix i/o marisc sense arrebossat, a la planxa o en esqueixada 
  • Cal anar amb compte amb la quantitat i, sobretot, amb la beguda amb la que s'acompanya 
L'alimentació ha de ser contemplada i calibrada en la seva totalitat. Un àpat desequilibrat pot no fer malbé l'alimentació diària si la resta de les preses compensen les mancances o excessos que aquest hagi pogut provocar i sempre pots demanar ajuda al professional Dietista – Nutricionista.

Comentaris