La Cambra
de Comerç de Reus organitza la GANXET PINTXO, la primera ruta de tapes
de la ciutat. On participen 41 establiments de restauració, que presenten les
seves millors creacions gastronòmiques.
Les tapes són petites porcions
d’aliments que van des d’una ració de pernil, passant per unes olives, uns pintxos,
uns montaditos...
Aquest tipus d’aliment informal no es
considera un menjar, sinó un aperitiu o un àpat frugal. Però de fet, una
adequada selecció de tapes pot formar un complet i equilibrat menjar principal.
El risc que correm és que les tapes escollides no siguin les adequades, o que,
prèvies a un dinar formal, ajudin considerablement a augmentar el valor
energètic de l'alimentació diària i no oblidem que solen acompanyar-se d'una
quantitat important de begudes com el vi o la cervesa.
La diversitat d’aquestes menges fa que
siguin molt difícils de classificar a nivell nutricional, generalment,
són saboroses mossegades
dels més diversos ingredients,
riques en greixos i proteïnes i baixes
en fibra alimentària.
Per exemple: les
tradicionals croquetes de pernil i carn
aporten proteïnes d'alt valor biològic
o la banderilla que
ens proporciona 36 quilocalories, mentre que una tapa de
botifarra negra pot supera les 250 quilocalories.
Us preguntareu doncs, sortir de tapes
engreixa?
No, però si fem una elecció errònia de
les racions, Si.
Menjar de tapes no ha d’engreixar si
escollim el tipus més adequat pel nostre pes, com per exemple: sèpia a la
planxa, musclos al vapor, seitons en vinagre i fins i tot quantitats moderades
de pernil i formatge. I a més, completem un menú sa i equilibrat amb una
amanida variada.
RECOMANACIONS:
- Escollir la versió “normal o petita” de les diferents preparacions
- Evitar les tapes fregides, arrebossades i/o amb salses
- Escollir les més lleugeres, preferentment amb vegetals o les de peix i/o marisc sense arrebossat, a la planxa o en esqueixada
- Cal anar amb compte amb la quantitat i, sobretot, amb la beguda amb la que s'acompanya
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada