LA HIPERTENSIÓ ARTERIAL

La hipertensió arterial és un problema de salut associat, majoritàriament, al consum excessiu de sal i per fer-hi front l'AESAN (Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició) ha creat una iniciativa anomenada PLAN CUÍDATE + dins el Pla d'acció per a la reducció del consum de sal i prevenció de la hipertensió arterial a Espanya.
Vols saber-ne més consulta el teu Dietista – Nutricionista o el PLAN CUÍDATE +  

LA HIPERTENSIÓ ARTERIAL

És una malaltia crònica molt comuna dels països desenvolupats. Un dels majors perills és que es tracta d'un mal que moltes vegades és silenciós. La hipertensió apareix quan les xifres de tensió arterial superen els 130/80 mmHg (valors considerats normals per la OMS). Això suposa un factor de risc cardiovascular pel nostre organisme.  
Quines són les causes principals?  
  • Excés de pes 
  • Dieta desequilibrada  
  • Sedentarisme  
  • Estrès  
  • Consum elevat d’alcohol  
  • Tabaquisme  
  • Efectes secundaris de tractaments farmacològics o malalties  
Que hi puc fer per millorar o controlar la tensió? 
Disminuir els factors de risc associats, mitjançant:  
  • Una alimentació equilibrada i baixa en calories i, si cal, perdre un 5% del pes 
  • Seguir una dieta baixa en sodi, sempre pautada per un professional, i rica en potassi i en magnesi  
  • Realitzar activitat física programada  
  • Evitar les begudes alcohòliques i altres excitants com la cafeïna: cafè, te, cacau, xocolata, refrescs (coles)  
  • Per a millorar el gust dels aliments podem utilitzar condiments com: suc de llimona, all, alfàbrega, llorer, comí, farigola, orenga, pebre, all, canyella, vainilla, estragó, gingebre, julivert, vinagre, mostassa, curri, romaní...  
No esperis comença a prendre mesures, Inverteix en salut!

Comentaris

  1. I què dius d'una sal que vaig veure l'altre dia al Mercadona sense sodi?? potasi?? (ara no recordo quin dels dos elements). Pot ser bona per gent gran que ha de menjar sense sal però que rebufa molt i molt?
    Marga Pradas
    L'hora del tupper (http://cuinescuina.blogspot.com/)

    ResponElimina
  2. Pel que hem dius és una sal que aporta clorur potàssic enlloc de clorur sòdic. És una bona manera de controlar l'aport excessiu de sodi en persones que no poden passar sense afegir "cristalls" als aliments.
    Recorda que el consum màxim de sal segons la OMS són 5g.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada