LA CARXOFA

Gràcies a la meva col·laboració amb la Marga Pradas i el seu bloc L'hora del tupper podeu gaudir de la nova entrada:
RECOMANACIONS:
  • De la carxofa en consumim la zona comestible de la infructescència, les fulles verdes o podríem dir la flor. 
  • El pes de cadascuna depen molt de la varietat i poden arribar a més de 100 grams per unitat. 
  • Segons la forma, podem parlar de dos tipus: la carxofa esfèrica o la carxofa oval, cal desmitificar que una sigui millor que l’altre. 
  • La part més preuada de la carxofa es denomina "cor" i està formada per les zones toves del cabdell i les escates membranoses internes. 
  • La seva textura és molt sucosa i cruixent i el seu sabor és entre amarg i dolç.
CONSUM:
  • La carxofa és una verdura de fred i la trobarem al mercat durant 9 mesos excepte juny, juliol i agost.
  • Un cop a casa, les carxofes fresques es mantenen en bones condicions durant una setmana si s'emboliquen en una bossa de plàstic a la nevera. Si conserven la tija també es poden mantenir en aigua, com una flor tallada, a la nevera. I conservarem aquesta tija fins al moment del seu consum.
  • Es poden consumir cuites o crues, sobretot les de mida més petita.
  • L'ideal nutricional és cuinar-les al vapor i senceres. D'aquesta manera conserven la major part de les seves sals minerals i oligoelements.
  • Si les rostim a la planxa o al forn, no s'han de tallar les puntes de les fulles, ja que així mantenim la humitat interna.
  • Les carxofes es tornen negres en contacte amb l’aire i per evitar-ho podem afegir-hi suc de llimona.
PROPIETATS DIETÈTIQUES I NUTRICIONALS:
  • Les propietats més rellevants de la carxofa les dóna el seu baix contingut energètic, el seu contingut proteic i de fibra i la baixa quantitat de sucres.
  • Per tant és una de les verdures perfectes per aportar-nos sacietat i poques calories a les dietes d'aprimament (no confondre amb la dietade la carxofa=Dieta Miracle no recomanada) o a les persones que necessitin regular el seu ritme intestinal i a les persones diabètiques.
  • També es recomana en les persones amb alts nivells de colesterol en sang ja que la carxofa ajuda a disminuir l'absorció del colesterol a l’intestí.
  • L’alt contingut en fibra la classifica com a una verdura flatulenta, sobretot per a persones amb tendència a aquest tipus de problemes digestius, si patim de gasos caldrà limitar les quantitats i freqüència de consum.
  • La carxofa té efecte diürètic degut al seu aport destacat de potassi per aquest motiu és aconsellable consumir-la si es pateix de d’hipertensió arterial o pedres al ronyó, juntament amb un aport d’aigua adequat.
  • Sabies que?... l’efecte diürètic està potenciat per la cinarina que és una substància aromàtica que li dóna el gust amarg característic a la carxofa
Composició 100g de carxofa
Energia
25kcal
Hidrats de Carboni
2,5g
Proteïnes
3g
Fibra
9,5g
Vitamina C
6mg
Potassi
300mg
Fòsfor
50mg

Comentaris