DIETA, QUILOS I SUOR, EN EL CÀNCER DE MAMA


Les Jornades dedicades a l’oncologia i el tractament del càncer de mama que organitza lAssociació Oncològica Dr. Amadeu Pelegrí sempre tenen un gran èxit de participants. En el cas de la III edició les jornades es van dur a terme els dies 16 i 17 d’octubre del 2012 al Teatre Auditori de Salou.
Dimarts 16 d’octubre a les 18 hores es van iniciar amb la presentació de les jornades a càrrec de Murielle Reig, presidenta de l’Associació que va presentar el Dr. Joan M. Adserà, director general de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, i també al Sr. Pere Granados, alcalde de Salou, però la primera jornada estava centrada amb la intervenció de la Dra. Laura Esteller, oncòloga i especialista en tumors urològics i toràcics de la Xarxa de Santa Tecla. Per desgràcia no vaig poder assistir a aquesta conferència.
Si que vaig poder acostar-me a Salou l’endemà, el dia 17 d’octubre. Es van iniciar les jornades amb el president del COMT, Fernando Vizcarro i seguidament vaig poder escoltar atentament el Dr. Álvaro Rodríguez Lescure oncòleg i investigador de l’Hospital General Universitari d'Elx. El títol de la seva conferència era:
Reptes en supervivència. Dieta, quilos, suor i una mica de sexe, 
un altre front en el càncer de mama
El que podem destacar d’aquest tema són notícies positives ja que any rere any augmenta el nombre de supervivents, parlem de xifres del 88% de supervivència global però no ens hem de quedar aturats cal continuar intervenint i insistint en els següents factors:
  • L’activitat física
  • La Dieta
  • La pèrdua ponderal (=pes)
  • El control de la massa òssia (disminueix degut a la menopausa)
  • La Fisioteràpia
  • La prevenció i El risc de malalties cardiovasculars (pot augmentar la tensió arterial i empitjorar el perfil lipídic augmentant el colesterol i els triglicèrids)
  • Els símptomes de la menopausa
  • I els Psicològics i afectius

De tots els anterior, els que tenim a la nostra mà per poder-los canviar a curt termini són:
  • El pes i l’Índex de Massa Corporal (IMC)
  • L’Exercici físic
  • L’Alimentació

I el Dr. Álvaro Rodríguez ens dona algunes recomanacions per obtenir millores i canvis significatius en els índex de risc de recurrència de càncer de mama i de supervivència:
  • Augmentar l’exercici físic: caminant 45 minuts durant 6 dies a la setmana
  • Evitar les megadosis de vitamines i suplements: com de vitamina C i de Seleni
  • Seguir la Dieta Mediterrània: amb 5 racions de verdura i fruita, + 20g de fibra/dia i < 30% greix/dia (potenciant l’oli d’oliva verge extra)
  • Realitzar controls de pes i IMC periòdics

Com veiem són molt importants la promoció dels hàbits saludables en aquesta com en moltes d’altres patologies, podeu llegir més recomanacions sobre el càncer de mama aquí

Us animo també a col·laborar amb l’Associació Oncològica Amadeu Pelegríparticipar en el sens fi d'activitats que organitzen durant l'any i no us perdeu el dia 10 de novembre la II Gala Benèfica al Teatre Auditori de Salou. 
Tots els diners recaptats per aquesta associació es destinen a la investigació oncològica mitjançant donació directe a grups d’investigació. 
Animeu-vos a participar!

Comentaris

  1. Un post molt adequat en un dia com avui.... a fer-ne difusió!!!

    ResponElimina
  2. Hola Rosa: Em dic Lourdes. Trobo el teu blog molt interessant. Voldria fer-te una sugerència: perquè no fas un article sobre l'alimentació durant la menopausa, com evitar augmentar de pes? Tinc 50 anys, sempre he estat prima però ara em costa moltíssim mantenir el pes tot i que faig una mica d'exercici i vigilo molt els greixos; no tasto els dolços ni els menjars preparats. A veure si em dones alguns consells. O potser es inevitable engreixar-me i em tinc de mentalitzar? Noltes gràcies.

    ResponElimina
  3. Hola i gràcies a tots i totes per les vostres aportacions tan aquí com a les xarxes socials.

    Pel que fa a l'apunt sobre menopausa és molt interessant i el prepararé tan aviat com acabi tres temes que tinc ja pactats amb d'altres blocs i companys.

    Aprofito per animar-vos a escriure i preguntar sempre que ho necessiteu!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada