DIETISTA "guió" NUTRICIONISTA

Aquesta entrada pretén acostar-nos la figura del Dietista-Nutricionista.
Els temes dieta, saludable o nutrició omplen pàgines i pàgines a la xarxa i de vegades s’utilitzen de manera incorrecta, doncs posem-nos en situació...sabem qui hi ha darrera les paraules dietista i/o nutricionista?
"Qui és més dolent ... Darth Vader, El Joker, Frankenstein, el sucre, els greixos els o hidrats de carboni?"
Un dietista-nutricionista, segons la Conferència de Consens del Perfil Professional del Diplomat en Nutrició Humana i Dietètica: és un professional de la salut, amb titulació universitària, reconegut com un expert en alimentació, nutrició i dietètica, amb capacitat per a intervenir en l'alimentació d'una persona o grup de persones en situacions de salut i/o de malaltia, d'acord amb els principis de prevenció i salut pública.
Aquest professional sanitari actua en àmbits com el consell dietètic, la investigació i la docència, la salut pública des dels organismes governamentals, les empreses del sector de l'alimentació i la restauració col·lectiva i social.

Funcions del dietista-nutricionista (D-N):
  • D-N Clínic: actua en l'alimentació de la persona o grup de persones sanes o malaltes, tenint en compte les necessitats fisiològiques o patològiques, preferències personals, socioeconòmiques, religioses i culturals.
  • D-N Comunitari o de salut pública: actua en prevenció i promoció de la salut sobre la població en general, des d'entitats diverses, desenvolupant i participant en programes de polítiques alimentàries, de prevenció i salut en general, i d'educació alimentària, dins del marc de la salut pública i la nutrició comunitària.
  • D-N Restauració Col·lectiva: participa en la gestió i en l'organització, i vetlla per la qualitat i la salubritat dels aliments durant tot el procés de producció. Forma al personal del servei d'alimentació en matèria de seguretat alimentària, planifica menús i valora l'equilibri nutricional de l'oferta alimentària.
  • D-N Indústria: assessora en l’elaboració i/o la innovació de nous productes i en el màrqueting social relacionat amb l'alimentació i/o els aliments.
  • D-N Docent: actua com formador en centres públics i privats en els quals s'imparteixen coneixements sobre alimentació, nutrició i salut. Realitza xerrades divulgatives i col·laboracions en mitjans de comunicació per ajudar a la formació de la població.
  • D-N Investigador: capacitat per integrar-se en un equip multidisciplinari d'investigació i desenvolupament. Potencia la investigació en l'àrea de l'alimentació, la nutrició i la salut.
És a dir que els Dietistes-Nutricionistes participen on una adequada alimentació pot ajudar a millorar la qualitat de vida, ensenyen, investiguen, valoren, guien i aconsellen, i duen implícita en el seu exercici l'educació alimentària i nutricional en qualsevol dels camps on és possible exercir-la.
Definir aquestes funcions que pot exercir un dietista-nutricionista és imprescindible per ajudar a diferenciar-nos d’altres grans professionals que si les realitzessin poden incórrer en un fet d'intrusisme laboral.

Ara ja saps una mica més com es desenvolupa el treball d'un dietista-nutricionista i tens la informació suficient per escollir, de manera lliure, al professional que millor pugui ajudar-te a aconseguir els teus objectius i, si sospites de falta de professionalitat posa’t en contacte amb l’AssociacióCatalana de Dietistes-Nutricionistes.

Llegeix-ne més a:

I a continuació pots veure el següent vídeo que defineix un D-N:

Comentaris