NOVA VERSIÓ PIRÀMIDE ALIMENTACIÓ SALUDABLE

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha editat una nova versió de la famosa piràmide de l'alimentació saludable que s’emmiralla amb la nova piràmide de la Dieta Mediterrània de la Fundació Dieta Mediterrània, però amb algunes diferències per insistir en la importància de la freqüència de consum de fruita i d'hortalisses, de llegums i la d'un estil de vida saludable. Més informació aquí!
Les principals diferències que incorpora la versió actualitzada de la piràmide de l’alimentació saludable són:
  • La priorització de fruites i verdures, llegums i altres aliments rics en fibra a la base de la piràmide
  • L’èmfasi en les varietats de cereals integrals
  • La preferència pels làctics baixos en greix
  • La recomanació de dur a terme un estil de vida actiu, en el dia a dia i també en les activitats de lleure
  • La recomanació d’incloure preferentment aliments frescos, locals i de temporada, així com promoure el menjar a taula i amb moderació
Després d'observar atentament aquesta nova versió de la piràmide potser us pot sorprendre que apareixen les llegums en dos graons diferents (en el de consum diari i en el de consum setmanal), alguns dels motius són els següents:
  • Les llegums ens aporten hidrats de carboni complexes i proteïnes d'origen vegetal
  • En una freqüència de consum diària, poden utilitzar-se com a ingredient de primers plats o de guarnicions on abundin les verdures i hortalisses
  • En el consum amb freqüència setmanal (2-3 racions setmana) s’utilitzarien com a font de proteïnes, on les llegums són l'ingredient principal i cal complementant-lo amb cereals o derivats de cereals per poder obtenir, per combinació, unes proteïnes d'elevat valor biològic equivalents a les d'aliments d'origen animal
Podeu consultar més informació sobre piràmides alimentàries en una entrada anterior d'aquest bloc només cal clicar aquí

Comentaris

  1. Ja has vist els canvis a la piràmide??

    En la nova versió no apareixen les begudes alcohòliques, saps perquè?

    Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'alcohol és una de les tres àrees prioritàries mundials en salut pública. Tot i que només la meitat de la població mundial beu alcohol, el seu consum és la tercera causa de malaltia i mort prematura a nivell mundial, després del baix pes en néixer i les pràctiques sexuals sense protecció, fins i tot per sobre del tabac.

    L'OMS a elaborat un document que explica el perquè de no recomanar el consum de begudes alcohòliques a la població general:
    -L'efecte protector del consum moderat d'alcohol només s'observa per la malaltia isquèmica, que només és un tipus dels molts tipus de malalties cardiovasculars existents.
    -Aquest efecte protector no és aplicable a joves.
    -Aquest efecte protector, en persones grans, és menyspreable si es compara amb l'efecte de l'exercici i la dieta sana.
    -Aquest efecte protector és probable que s'observi en els estudis sense haver tingut en compte factors de confusió (major nivell socioeconòmic, cultural, etc.).
    -L'alcohol és, segons l'OMS, perjudicial per al sistema cardiovascular.

    L'OMS resumeix la relació alcohol-salut de la següent manera: L'alcohol és teratogènic, neurotòxic, addictiu, immunosupressor, perjudicial per al sistema cardiovascular, carcinogènic i augmenta el risc de mort.

    ResponElimina
  2. Molt interessant,
    llavors, pel que diu, llegum com a "tall" només seria 2-3 cops per setmana? en nens també?
    i, si posem llegums d'acompanyaments, seria correcte en un mateix plat de carn o peix?
    no és massa proteïna? gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola,
      Llegum mínim 2-3 a la setmana, s'han vist més beneficis en estudis científics a partir de consumir 4 vegades a la setmana, en nens també.
      Seria correcte però caldria valorar proteïna de la resta del dia.
      Gràcies per la teva aportació.
      Salut!
      Rosa Baró.-

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada