Producte de Febrer: La Galera

La galera és un producte de les aigües del mar Mediterrani que s'ha anat revaloritzant i fins hi tot té Jornades Gastronòmiques pròpies en diferents ciutats del nostre país. En canvi hi ha moltes regions que ni les han tastat o ni les coneixen.
La galera és un crustaci, amb antenes, que té el cap i el tòrax fusionats i coberts per una closca. Aquesta closca li dona la característica de pertànyer a la família de les "gambes armades". Són depredadores i s'alimenten de petits peixos i crustacis als que atrapen amb les seves pinces.
http://peixfrescrosa.com/fotos2.html

Consum:
Les galeres es capturen tot l'any, però l'època en què són més preuades és del novembre al març, sent el mes de febrer el millor per al seu consum.
A l'antiga Roma les galeres s'anomenaven escamarlans africans i eren tan apreciades com les llagostes, després van anar ser relegades per altres marisc però en l'actualitat ha esdevingut un producte molt apreciat, possiblement gràcies a la gran diversitat de receptes. Tot i que una simple galera fresca cuita a la paella amb una mica d’all i oli és suficient per a degustar-les.
També són utilitzades per fer brou de peix o fumet, gràcies al sabor intens i excel·lent. L’única part difícil en el moment de consumir-les són la quantitat de punxes.
Al comprar si volem que tinguin una carn gustosa i melosa cal tenir en compte que no estiguin ovades, perquè aquesta carn contindrà un corall més dur i menys saborós.

Consells Nutricionals:
Les galeres, com altres crustacis, aporten un contingut elevat en proteïnes d'alt valor biològic, són riques en vitamines del grup B i minerals com el fòsfor i el potassi. Però cal tenir en compte que tenen un alt contingut en colesterol, contraindicat en persones amb nivells alts (hipercolesterolèmia).
Informació Nutricional 100g de galera
Energia
106kcal
Proteïnes
20,3g
Greixos
1,73g
Colesterol
152mg
Ferro
2,4

Aprofiteu el febrer per visitar i degustar aquest producte de temporada a les diferents Jornades Gastronòmiques:
  • Cambrils: Jornades de la Galera i la cuina marinera 7 febrer al 2 març 2014
  • Terres de l’Ebre (Alcanar, l'Ametlla de Mar, l'Ampolla i Sant Carles de la Ràpita): Jornades Gastronòmiques de la Galera 14 febrer al 9 de març 2014
Bon profit!

Comentaris