ALIMENTACIÓ CONSCIENT

Estàs preocupada o preocupat pel teu pes?
I sabies que donar més atenció al que es menja, i no menys, podria ajudar-te a evitar menjar en excés?

Aquesta és la conclusió d'un informe publicat a la revista American Journal of Clinical Nutrition, on un equip de la Universitat de Birmingham al Regne Unit va cercar, en la literatura mèdica, estudis que han analitzat com la nostra atenció i la memòria afecten en la ingesta total d'aliments (on es compara els àpats realitzats amb i sense televisió, per exemple)

Per què practicar l'alimentació conscient?
Perquè al estar distret o no donar prou atenció a un dinar tendim a menjar més en aquest àpat.
Perquè a més a més, prestar atenció a un dinar està vinculat a menjar menys en el futur.
És a dir, disminuir la velocitat i assaborir l'àpat pot ajudar a controlar la ingesta actual i futura.

Com s'expliquen aquestes situacions?
La fam i la gana no és l'únic estímul que influeix en la quantitat que mengem durant el dia, l'atenció i la memòria també juguen un paper important. Per exemple, després de començar a menjar, es triga 20 minuts més o menys abans que el cervell comenci a enviar la senyal de "estic ple" o "No tinc gana" senyals que apaguen la gana. Si estem accelerats o no donem prou atenció, és fàcil ingerir moltes més calories de les que necessitem en 20 minuts.
A més si no som conscients del que està passant a la boca, i no processem aquesta informació, això vol dir que NO s'emmagatzema en el banc de memòria i sense un record d'haver menjat, som més propensos a menjar de nou abans de temps comparat amb menjar amb una atenció plena.

El menjar conscient és l'aplicació d'un enfocament més ampli de filosofia de vida, es tracta de ser plenament conscients del que està succeint en aquest moment dins i al voltant nostre. Practiquem l'atenció plena durant qualsevol activitat del nostre dia a dia, inclús en l'alimentació diària.

Com aplicar l'alimentació conscient?
  • Donar o prestar atenció inclou: notar els colors, olors, sabors i textures dels aliments. També significa desfer-se de les distraccions com la televisió o llegir o treballar a l'ordinador en el moment de l'àpat.
  • Començar gradualment, per exemple fer un àpat al dia o a la setmana de manera més lenta, i amb més atenció.
  • Programar en un temporitzador 20 minuts, i consumir aquest temps per menjar un àpat adequat a les necessitats (consulta el teu Dietista-Nutricionista per a calcular-les)
  • Intentar menjar amb la mà no dominant per acostar-nos el menjar a la boca.
  • Agafar petites mossegades i mastegar bé.

Recorda: Abans d'obrir la nevera o el rebost, respirar fons i preguntar-te: "Estic realment famolenc?" Si la resposta és no ves a caminar o llegir.
Practica l'alimentació conscient i posa atenció al que t'estàs posant a la boca, deixat ajudar per un Dietista-Nutricionista i podràs gaudir dels aliments i els àpats més plenament sense preocupar-te pel teu pes.

Comentaris