COM ORGANITZAR LA NEVERA?

En moltes ocasions trobem que no sabem com col·locar els aliments a la nevera?
Et resulta dificultós tindre-la ordenada? 
Habitualment tens productes fets malbé o caducats i ens en adonem quan ja es tard?

Compte perquè existeixen moltes toxiinfeccions alimentaries provinents de la contaminació creuada que es produeix a la nevera. Al interior d'aquest electrodomèstic s'emmagatzemen productes amb característiques molt diferents. Per exemple observem un possible risc alimentari: col·locar un plat de carn crua (amb el líquid que desprèn) en un compartiment superior d'un plant de carn cuinada, existeix el risc que degoti la carn crua sobre la carn cuinada llesta per a ser consumida. En aquest cas caldria tapar i separar adequadament cada producte.

Què podem fer per evitar aquestes problemàtiques?
En primer lloc hem de saber que la nevera no refrigera per igual tot l'espai, depenent de la zona hi ha una temperatura més elevada o una temperatura més baixa. Dividim la nevera un quatre zones:
  • La porta: es tracta del espai que s'obre constantment i per tant conserva menys el fred, aleshores hem de col·locar aquells aliments que tot i necessitar refrigeració amb aquesta temperatura ja es conserven bé com són les salses, begudes, ous...
  • Calaixos: tenen la temperatura ideal per a conservar fruites i verdures. Les altes temperatures poden deteriorar aquests aliments. Actualment alguns frigorífics disposen de calaixos específics per a la carn i al peix.
  •  Part central i superior: Acostumen a tenir 4 o 5ºC i són ideals per a productes cuinats, dolços, làctics, embotits i aquells productes que a l'etiqueta llegim “un cop oberts, conservar-se en fred”
  • Sobre el calaix de les verdures: és la zona més freda de la nevera i per tant aquí hi van els productes amb més facilitat de fer-se malbé com són la carn i el peix.

El congelador es recomana que mantingui una temperatura de -16º a -18º. Cal emmagatzemar-los evitant envasos de cartró per facilitar la congelació i la lliure circulació del aire.

Font: https://www.civiclub.org/es/blog/c/buenos-habitos/sabes-ordenar-tu-nevera-159

Cal conservar tots els aliments en refrigeració?
Existeixen aliments que no presenten cap dubte a l’hora de desar-los als armaris com per exemple:  les conserves, pastes, farines. Popularment es creu que els vegetals es conserven millor a la nevera. És realment cert? Alguns aliments si i altres no. El tomàquet es conserva millor a temperatura ambient perquè el fred danya les seves membranes. Les patates, cebes i alls també duren més fora de la nevera en un ambient fosc i sec.
Les fruites com el plàtan, la pinya o les fruites tropicals també es recomana deixar-les fora de la nevera, ja que les baixes temperatures inactiven els enzims responsables de la seva maduració.
Escrit per l'alumna en pràctiques (CFGS Dietètica i nutrició 2013/14): Maria Verdià

Comentaris