Desinformació i Mites: La fruita

Actualment vivim en l'era de la informació, disposem de molts recursos per tal de conèixer allò que ens interessa. Ens connectem a internet i un gran ventall de possibilitats de recerca estan al nostre abast, engeguem la televisió i escoltem atentament allò que ens diuen... 
Tenir a l'abast tota aquesta informació no sempre es tradueix en quelcom positiu, ja que totes les afirmacions que circulen no són fiables, no podem creure sense que existeixi constatació científica tot allò que està escrit o allò que em sentit.
Malauradament existeix molta informació envers a la alimentació i conseqüentment al consum de fruites. Malgrat això podem afirmar que molta d'aquesta informació és tan sols un mite, fal·làcies o falses creences.

“La fruita després dels àpats és dolenta”

Realment ens creiem aquesta afirmació?
La resposta ha de ser negativa. No, no ens la creiem.

http://www.foodnetwork.com/
La fruita no és millor ni pitjor abans o després dels àpats. El que es millor es prendre un mínim de 2 o 3 racions de fruita al dia, indiferentment de l'ordre de pressa.

Si volem prendre-la abans de menjar ens aportarà els mateixos nutrients i una sensació de plenitud pel seu alt contingut en fibra. Per tant, el dinar o sopar podria ser menys copiós i la sensació de sacietat podria arribar abans.

Si volem prendre-la desprès de menjar ens aportarà el mateixos nutrients, la satisfacció de prendre quelcom dolç desprès de l'àpat i és un costum arrelat a la nostra cultura Mediterrània.

També cal indicar que la fruita no fermenta per exemple si la consumim després dels àpats, com ens expliquen algunes fonts d'informació.
La fruita es mastega prèviament a la boca i després arriba a l'estómac on es barreja amb els sucs gàstrics i la resta d'aliments ingerits. No existeixen compartiments on cada aliment es digereix en funció a l'ordre de la pressa. Val a dir, que no per ingerir-la al final de l'àpat quedarà en la part superior de l'estómac. En el cas puntual de persones amb males digestions després del consum de fruites, caldria consultar amb un/a especialista en alimentació, el dietista-nutricionista, per a que estudiï la situació i valori el cas de manera personalitzada.

Fem una cerca a la web de PUBMED:
La Fruita després dels àpats és dolenta
Cerca: (("fruit"[MeSH Terms] OR "fruit"[All Fields]) OR ("fruit"[MeSH Terms] OR "fruit"[All Fields] OR "fruits"[All Fields])) AND after[All Fields] AND (meal[All Fields] OR meals[All Fields]) AND "humans"[MeSH Terms]
0 Estudis trobats en 5.400 revistes biomèdiques de tot el món.

Recordem que 1,7 milions (2,8%) de les morts a tot el món són atribuïbles al baix consum de fruites i hortalisses.

Per tant, dubta, sigues crític, assegurat d'obtenir informació fiable i consumir fruita cada dia.

Escrit per l'alumna en pràctiques (CFGS Dietètica i nutrició 2013/14): Maria Verdià

Comentaris