El dia 13 de desembre del 2014 entrarà en vigor el nou
Reglament Europeu nº1169/2011 sobre la informació dels al·lèrgens que totes les
empreses d'hostaleria estan obligades a facilitar.
Si ets monitor de menjador, manipulador d'aliments, treballes en contacte amb els aliments en un hospital, residència, escola,
restaurant, bar o ets comerciant de productes a granel. Sigues pioner i especialitzat! destacaràs sobre la competència.
El Reial Decret espanyol encara no està aprovat, però
tenim l'esborrany on inclou que la informació sobre al·lèrgens podrà donar-se
de forma escrita o oral i a petició del client. També s'haurà de mostrar, de
manera genèrica i en lloc visible, que es disposa d'aquesta informació. (esborrany del Reial Decret)
Com afecta la llei a l'hostaleria?
Per primera vegada un reglament d’aquestes característiques
afecta, a més de la indústria alimentària, a l'hostaleria.
El gran canvi que inclou el Reglament Europeu nº
1169/2011, respecte a altres reglamentacions, és la responsabilitat directa que
se li atorga a l'empresa (restaurants i col·lectivitats) sobre la informació
alimentària relativa als al·lèrgens, que s'ha de facilitar al consumidor.
La
llei parla de col·lectivitats: qualsevol
establiment (inclosos un vehicle o un lloc fix o mòbil) com restaurants,
menjadors, centres d'ensenyament, hospitals i empreses de subministrament de
menjars elaborats (càtering) en els quals, com a activitat empresarial, es preparen
aliments a punt per consumir, pel consumidor final.
En conclusió tot plat servit i que contingui
al·lèrgens, haurà de comptar amb la informació adequada; és més, si una empresa
serveix en un restaurant o en un menjador plats cuinats per tercers, també és responsabilitat
seva la informació.
Tal com està plantejat el reglament, la presència no
declarada d'un al·lergen en un aliment, es considera un perill alimentari
comparable amb la presència d'una salmonel·la. Com a conseqüència es poden
derivar responsabilitats penals (presó, multes i inhabilitacions, segons els
casos).
Com em preparo?
Si vols estar preparat,
el Mas Carandell t’ofereix la possibilitat de fer-ho mitjançant un curs on aprendrem
quins són els principals al·lèrgens, els
possibles perills, els aliments que amb més freqüència produeixen al·lèrgies i intoleràncies
i que contempla l’annex II de la normativa, Les bones pràctiques per evitar la
contaminació creuada amb al·lèrgens...
Trobaràs més informació en aquest enllaç
I recorda, si tens més dubtes o vols adequar el teu negoci al nou reglament el professional Dietista-Nutricionista et pot ajudar.
Més informació al vídeo següent: http://www.gencat.cat/salut/acsa/html/ca/dir3694/doc36408.html
I recorda, si tens més dubtes o vols adequar el teu negoci al nou reglament el professional Dietista-Nutricionista et pot ajudar.
Més informació al vídeo següent: http://www.gencat.cat/salut/acsa/html/ca/dir3694/doc36408.html
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada