Acreditació web d'interès sanitari

dijous, 27 de febrer de 2014

Al·lèrgies i Intoleràncies alimentàries a l'escola - VI Carnaval Nutrició

Aquesta entrada participa a la VI edició del CARNAVAL de la NUTRICIÓ

Coincidint amb la festa del Carnaval, s'ha organitzat la sisena edició del Carnaval de la Nutrició (esdeveniment temàtic que es realitza en diferents blogs durant l'any, més informació aquí)

El tema escollit per a aquesta edició és "Al·lèrgies i Intoleràncies alimentàries. De la clínica a la seguretat alimentària". Un tema molt tractat i molt parlat en nutrició i dietètica. Aquesta edició està organitzada per l'equip de dietistes – nutricionistes de Nutrición a las 6, podeu seguir el seu blog aquí.
 
VI Carnaval de la Nutrició
Coincidint amb el VI Carnaval de la Nutrició i que actualment sóc docent d'un curs de monitor/a de menjador volia compartir alguns consells pràctics, que poden ajudar tan als pares o mares, com als educadors o als infants amb una al·lèrgia alimentària.

10 Consells i recomanacions per als àpats escolars dels infants amb al·lèrgies alimentàries:
 1. Identifiquem i controlem el menjar del nen al·lèrgic.
 2. Reservem en lloc segur els aliments, fora de l'abast dels nens per evitar manipulacions innecessàries i perilloses.
 3. Revisem les etiquetes dels aliments envasats que es donin al nen al·lèrgic. Si tenim dubtes, és recomanable que no es mengi i buscarem una alternativa.
 4. Si manipulem el menjar del nen al·lèrgic, rentem-nos les mans prèviament per evitar contaminacions, i sempre el manipularem abans que el menjar dels altres nens.
 5. És recomanable que durant l'educació infantil, realitzem l'esmorzar i/o mig matí dins l'aula (si és possible), ja que és un espai que es pot controlar més fàcilment que el pati d'esbarjo.
 6. Vigilem que els nens no intercanviïn el menjar o no hi juguin o no toquin el menjar del nen al·lèrgic.
 7. Evitem insistir que el nen es mengi un aliment que rebutgi, encara que hi hagi la seguretat que pot prendre'l.
 8. Recordem realitzar tots les normes bàsiques d'higiene, tant en higiene personal com en materials i espais:
  • Rentem-nos les mans i la cara després de menjar.
  • Una vegada acabat l'àpat, netegem les restes de menjar que hagin quedat en taules, cadires i terra.
  • Buidem les papereres que continguin els envasos i restes d'aliments al acabar.
  • Evitem treure al pati envasos i restes de menjar i/o vigilem que no quedin per terra del pati.
 9. Disposem d'una còpia escrita del menú mensual, si l'alumne realitza el dinar al menjador escolar, amb el màxim detall dels ingredients i amb la suficient antelació per buscar alternatives en cas necessari. (Aquest fet ens ajudarà a evitar la improvisació i els possibles desastres o crisis)
 10. Assegurem-nos que els infant amb al·lèrgies porten la medicació de rescat i el protocol d'actuació en totes les activitats escolars.

Aprofito per felicitar als blogs participants en el Carnaval de la Nutrició (trobareu la llista aquí) i animar a tots els alumnes del curs de monitor/a de menjador a continuar llegint i aprenent sobre alimentació saludable i sobretot ser crítics amb el que trobem.

Gaudiu el Carnaval!

divendres, 14 de febrer de 2014

Producte de Febrer: La Galera

La galera és un producte de les aigües del mar Mediterrani que s'ha anat revaloritzant i fins hi tot té Jornades Gastronòmiques pròpies en diferents ciutats del nostre país. En canvi hi ha moltes regions que ni les han tastat o ni les coneixen.
La galera és un crustaci, amb antenes, que té el cap i el tòrax fusionats i coberts per una closca. Aquesta closca li dona la característica de pertànyer a la família de les "gambes armades". Són depredadores i s'alimenten de petits peixos i crustacis als que atrapen amb les seves pinces.
http://peixfrescrosa.com/fotos2.html

Consum:
Les galeres es capturen tot l'any, però l'època en què són més preuades és del novembre al març, sent el mes de febrer el millor per al seu consum.
A l'antiga Roma les galeres s'anomenaven escamarlans africans i eren tan apreciades com les llagostes, després van anar ser relegades per altres marisc però en l'actualitat ha esdevingut un producte molt apreciat, possiblement gràcies a la gran diversitat de receptes. Tot i que una simple galera fresca cuita a la paella amb una mica d’all i oli és suficient per a degustar-les.
També són utilitzades per fer brou de peix o fumet, gràcies al sabor intens i excel·lent. L’única part difícil en el moment de consumir-les són la quantitat de punxes.
Al comprar si volem que tinguin una carn gustosa i melosa cal tenir en compte que no estiguin ovades, perquè aquesta carn contindrà un corall més dur i menys saborós.

Consells Nutricionals:
Les galeres, com altres crustacis, aporten un contingut elevat en proteïnes d'alt valor biològic, són riques en vitamines del grup B i minerals com el fòsfor i el potassi. Però cal tenir en compte que tenen un alt contingut en colesterol, contraindicat en persones amb nivells alts (hipercolesterolèmia).
Informació Nutricional 100g de galera
Energia
106kcal
Proteïnes
20,3g
Greixos
1,73g
Colesterol
152mg
Ferro
2,4

Aprofiteu el febrer per visitar i degustar aquest producte de temporada a les diferents Jornades Gastronòmiques:
 • Cambrils: Jornades de la Galera i la cuina marinera 7 febrer al 2 març 2014
 • Terres de l’Ebre (Alcanar, l'Ametlla de Mar, l'Ampolla i Sant Carles de la Ràpita): Jornades Gastronòmiques de la Galera 14 febrer al 9 de març 2014
Bon profit!

dissabte, 1 de febrer de 2014

FEBRER TEMPS DE

Imatge amb la llista de productes vegetals de Febrer: Les fruites hortalisses són riques en aigua, minerals, vitamines i fibra que ens ajuden a mantenir el pes sota control i aporten antioxidants que combaten els radicals lliures, protegeixen l'intestí i retarden l'envelliment.

Procurem consumir sempre el que la terra ens dóna en el seu moment i el nostre cos i la nostra butxaca (ja que és més barat el producte de temporada) ho agrairà.

A cada temporada el més fresc!
Febrer temps de...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...