DISFÀGIA OROFARÍNGIA

Divendres 12 de febrer de 2016 vaig assistir al curs Abordatge multidisciplinari de la Disfàgia Orofaríngia i el primer que van recomanar és fer difusió d’aquest problema, doncs endavant!

Sabies que la deglució és un dels mecanismes neurològics més complexos del cos humà, i quan hi ha una dificultat parlem de disfàgia.
Qui pot patir de disfàgia?
  • Ancians. són el 45% de les persones d'aquest grup i aquest percentatge augmenta fins al 65% en el cas de les persones que viuen en clíniques o residències.
  • Persones amb accident cerebrovascular. són el 30% de les persones d'aquest grup
  • Esclerosi múltiple o malaltia de Parkinson
  • Pacients amb malaltia d'Alzheimer i depressions greus
  • Persones amb càncer de coll i boca
  • Infants amb afectació neurològica
  • I d’altres...
Que puc notar si pateixo disfàgia?
  • Tos o ennuegament en menjar, o immediatament després.
  • Canvis en la veu (veu humida o mullada).
  • Baveig, dificultat per al control de la saliva.
  • Dificultat per a la formació del bolus de l’aliment i el maneig del menjar a la boca.
  • Empassar el menjar en petites quantitats, a poc a poc. Residus a la boca post deglució.
  • Sensació de retenció d'aliment a la faringe i necessitat de fer diverses deglucions.
  • Estossec. (Carraspeo)
  • Emprar excessiu temps per menjar.
  • Pèrdua de pes progressiva (Per desnutrició i deshidratació).
  • Infeccions respiratòries de repetició.
Què pot passar si no es tracta?
Potser es pensi que la disfàgia pot ser molesta només a l'hora d'ingerir aliment, però va més enllà de la simple molèstia i pot tenir greus conseqüències com:
  • Ennuegaments greus.
  • Infeccions respiratòries reiterades o greus
  • Desnutrició o deshidratació causada per la por a menjar o beure
La detecció i el tractament requereix de diferents professionals, en el meu cas com a Dietista-Nutricionista et puc aconsellar sobre quins aliments són els més fàcils d'empassar, com preparar-los perquè resultin saborosos, com aconseguir una dieta equilibrada enriquint els menjars, perquè en menys volum l’aportació de nutrients sigui òptim. També aconsellar quins aliments cal evitar per prevenir riscos.

Comentaris