Text extret de l'entrevista que em va fer Silvia Fornós del Diari de
Tarragona de dissabte 22 d'octubre en el suplement #viurebé.
- Oli oliva verge extra: ens aporta àcids grassos monoinsaturats i vitamina E, les seves propietats per a la salut són la millora de marcadors cardiovasculars i inflamatoris (ajuda al colesterol bo o HDL-colesterol). L'estudi Predimed (Efectes de la Dieta Mediterrània en la Prevenció Primària de la Malaltia Cardiovascular) ha evidenciat els efectes positius i protectors de la dieta mediterrània suplementada amb oli d'oliva verge extra (o amb fruita seca) en persones amb alt risc cardiovascular, en comparació amb una dieta baixa en greixos.
- All: pertany a la família de les Liliàcies, (com les cebes, les cebes tendres, el cibulet i el porro). Rics en sofre, redueix el risc de patir càncer d'estómac i funciona com a font d'antibiòtics naturals, ajuda a prevenir infeccions com refredats i grips.
- Nabius: un dels superaliments més populars i coneguts, aporten altes concentracions d'un grup de compostos antioxidants les antocianines, que inhibeixen el creixement de les cèl·lules de càncer de còlon humà. A més, els nabius són rics en altres antioxidants, dels quals s'ha constatat en rates, que prevenen i reverteixen la pèrdua de memòria associada a l'edat.
- Cúrcuma: arrel que fem servir com a espècie, rica en un poderós polifenol anomenat curcumina. Efectiva en malalties amb components inflamatoris com l'artritis, la síndrome de còlon irritable, reduint els efectes negatius de l'estrès en el cervell.
- Fruits secs: amb un perfil de greixos saludables es recomana prendre cada dia un grapadet també aporten proteïnes vegetals i fibra. Són bons per al colesterol i el cor.
- Llegums: riques en proteïnes vegetals, fibra, bona font de ferro, magnesi, potassi, fòsfor, zinc, i vitamines del grup B (tiamina, riboflavina, niacina i àcid fòlic), les quantitats varien segons el llegum. No contenen colesterol, ni gluten i són baixes en greixos. Aliment barat que es pot menjar diàriament. Se'ls atribueixen propietats anticancerígenes i un gran poder saciant que ajuda en dietes d'aprimament. Exemples: llenties, cigrons, soja, ...
- Peix blau: són rics en àcids grassos omega3 prevenen els problemes cardíacs en persones amb alt risc de patiment de malalties cardiovasculars i accidents vascular cerebral, així com alleugen el dolor articular que pateixen els pacients afectats d'artritis reumatoide per exemple o disminuir el risc de demència. També aporten Vitamina D (ajudar absorció del calci per als nostres ossos), Vitamines grup B, Seleni (ajuda a produir enzims antioxidants) Exemples: sardines, verat, ...
- Llavors de lli: de sempre s'ha usat com el complement idoni per prevenir i "curar" el restrenyiment, per la seva riquesa en fibra soluble. També se li atribueix protecció i benefici enfront de les malalties cardiovasculars, per la combinació de fibra soluble (pectina i mucílags) i àcids grassos omega3 (àcid alfa-linolènic). Hem de consumir-les torrades o picades per millorar la seva biodisponibilitat.
- Tomàquet: de la família de les Solanàcies, font de fibra, minerals (potassi i fòsfor), i de vitamines (la C, E, provitamina A i vitamines del grup B). A més un alt contingut en carotens com el licopè, pigment natural que aporta al tomàquet el seu color vermell característic.
- Verdures crucíferes: bròquil, col, col, coliflor, cols de Brussel·les, llombarda, ... aporten al nostre cos diferents nutrients com les vitamines A i K, calci i fibra. Entre els beneficis que se li atribueixen a aquests vegetals estan prevenir el càncer i reduir la pressió arterial.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada