Això s’ho val!

El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat) ha creat un fons econòmic per oferir tractaments dietètics individualitzats a persones amb celiaquia, diabetis i càncer.
La iniciativa es diu: Això s’ho val! posant d’acord a les associacions d’afectats de celiaquia, diabetis, la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer i la Creu Roja Catalunya, que consisteix a facilitar als afectats que estiguin en situació d’elevada vulnerabilitat uns vals bescanviables que els permetran anar a la consulta d’un dietista-nutricionista col·legiat per iniciar el tractament nutricional adequat a la seva malaltia, tenint en compte les circumstàncies personals.
Gràcies a aquesta iniciativa, finançada per tots els col·legiats al CoDiNuCat com jo, el/la dietista-nutricionista pot arribar a les persones amb baixos recursos i oferir-los un correcte abordatge dietètic i nutricional adequat a la seva situació i malaltia per tal de contribuir a millorar-ne la qualitat de vida.

Perquè passa que Espanya és l'únic país de la Unió Europea que no compta amb nutricionistes titulats en la Sanitat Pública; ni en atenció primària, ni especialitzada, ni hospitalària. Això vol dir que si algun pacient necessités ser atès per aquests professionals, l'ha de pagar pel seu compte en consulta privada (i ull a l'intrusisme, ja que abunden els naturòpates, entrenadors físics, o gent amb cursets diversos exercint de nutricionistes)

L’Associació Dietètica sin Patrocinadores ens explica: Per què necessitem Dietistes-Nutricionistes (DN) i Tècnics Superiors en Dietètica (TSD) en el nostre sistema sanitari?

  • Perquè 3/4 parts de les morts en països desenvolupats es deuen a malalties directament relacionades amb l'estil de vida, sent l'alimentació un dels pilars principals. 
  • Perquè en patologies tan comunes com la diabetis, la hipertensió o els accidents cardiovasculars, abans de la medicació va l'alimentació. Perquè ens estem saltant la prevenció i el primer tractament d'elecció per falta de professionals sanitaris capacitats per aplicar-lo. 
  • Perquè ciutadans que precisen d'un consell dietètic continu i personalitzat, no el tenen. Els malalts renals, els que pateixen malalties inflamatòries intestinals, càncer o patologies digestives no compten, des de l'àmbit públic, amb el suport de les professions que haurien de controlar un dels pilars fonamentals del seu tractament i ajudar-los a fer la seva vida més fàcil. 
  • Perquè tenim una taxa d'obesitat infantil alarmant i en augment, i no hi ha Dietistes-Nutricionistes ni Tècnics Superiors en Dietètica en atenció primària o pediatria. 
  • Perquè el 30-50% dels pacients hospitalitzats es desnodreixen, i els professionals especialitzats que haurien de tenir cura d'ells no estan presents en la sanitat pública. S'allarguen les hospitalitzacions i la recuperació d'aquests pacients es ressent. I pot evitar-se. 
  • Perquè els països amb servei de nutrició en la sanitat pública estalvien en despesa farmacèutica i d'atenció sanitària. Per cada euro invertit en assessorament dietètic s'estalvien més de 50 € en tractaments posteriors, s'augmenta la productivitat perquè disminueixen les baixes laborals i millora la qualitat de vida d'aquestes poblacions. 
  • Perquè puguem tenir professionals de referència i d'accés lliure que t'assessorin en temes d'alimentació, al llarg de la teva vida i la dels teus, adaptant el consell a les teves necessitats en cada moment, amb la mateixa garantia que la nostra sanitat té cura de la teva salut en la resta d'àmbits.

Comentaris