CONSUM DE PEIX I MERCURI (Recomanacions AESAN)

Recomanacions de Consum de Peix per presència de Mercuri de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN)
Per què relacionem mercuri i peix?
Perquè està present en aigües de mars i rius i pot concentrar-se, en proporció variable, en els peixos. La quantitat de mercuri en els peixos està relacionada amb la seva posició dins de la cadena tròfica, per tant, els peixos depredadors, de grans dimensions i més longeus com el peix espasa, tauró, tonyina vermella o lluç deriu tenen concentracions més altes. Aquest fenomen es coneix com bioacumulació.
Quin risc pot presentar el mercuri sobre la salut?
El mercuri pot afectar el sistema nerviós central en desenvolupament (el cervell dels infants), per exposició directa després del consum de certs aliments o indirectament al poder travessar la placenta. També pot estar present en la llet materna.
Per això les dones embarassades, o que estiguin planificant estar-ho, així com aquelles en període de lactància, juntament amb els nens de menor edat constitueixen la població més vulnerable al mercuri.
Precaucions que hem de tenir a l'hora de consumir peix i marisc?
L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) recomana que considerem els nostres propis patrons de consum de peix i marisc i avaluem per als diferents grups de població a fi de que els riscos per la ingesta de metilmercuri no superin els beneficis per a la salut pel seu consum, tenint en compte les següents consideracions:
Recomanacions mercuri i peix AESAN
  • Per població en general: s'aconsella el consum de fins a 3-4 racions de peix per setmana, procurant en tots els casos variar les espècies entre peixos blancs i blaus.
  • Per a la població vulnerable es necessita de recomanacions més estrictes específiques per a les 4 espècies identificades amb un alt contingut en mercuri (peix espasa, tauró, tonyina vermella o lluç de riu):
    • Dones embarassades, que planegin arribar a estar-ho o en període de lactància i nens fins a 10 anys, evitar el consum d'aquestes quatre espècies.
    • Nens entre 10 i 14 anys limitar el consum d'aquestes quatre espècies a 120 grams al mes.

Comentaris