Reeducar el Paladar

Text escrit per Jenifer Delgado, alumna en pràctiques del TSDietètica del ICal·lípolis de Tarragona:

REEDUCAR EL PALADAR

Quants cops hem presenciat l'escena d'un infant plorant per no voler menjar-se les verdures? I en quantes escenes l'infant preferia aliments no saludables com poden ser les patates fregides, els aliments salats, galetes, gelats o snacks?

El que presenciem en ambdues situacions és una preferència cap als aliments que tenen una elevada palatabilitat. Aliments que resulten agradables pel nostre sentit gustatiu.

Els greixos, així com la sal o el sucre poden arribar a augmentar fins en un 30% aquesta característica innata en tots els aliments. 

D'aquí prové la preferència cap als productes més greixosos, dolços i processats que, en definitiva no són gens saludables.

Són aliments que ens aporten moltes calories amb poc valor nutritiu i no fan cap favor al nostre organisme. Tenen una gran capacitat d'estimulació de la gana, però no compleixen amb una funció essencial, la sacietat. Això provoca que incrementem la seva ingesta fins al punt de resultar excessiva i poc recomanable tenint en compte que, l'aliment per si sol no és gens nutritiu. 

En aportar-nos menys sacietat, necessitem menjar més. 

Per la seva part, el màrqueting no ens posa la tasca fàcil a l'hora d'escollir els productes i té consciència del que al consumidor li agrada. 

La gran majoria dels productes que trobem al supermercat no són recomanables.

Per això és que, si realment volem reeducar el paladar i desfer-nos dels productes no saludables que tant ens costa deixar de banda el primer pas és la presa de consciència.

Realment ens compensa el consum d'aquests aliments sabent l'efecte perjudicial que té al nostre organisme a llarg termini?

No defenso la restricció total dels esmentats aliments, de fet, l'únic que generaria és un rebuig més gran de la persona que no ens interessa.

Però bé és cert que han de ser consumits de forma ocasional i moderada, tal com la piràmide alimentària ens ha estat transmetent durant taaaant de temps, i si insisteix tant, serà per alguna cosa. No creus?

Les ganes de canviar els hàbits i l'esforç són imprescindibles, la presa de consciència ens pot ajudar a veure el que realment estem consumint.

De la mateixa manera que no hem de fer una restricció total dels aliments, no vulguem fer-ho tot de sobte. Pas a pas, temps al temps. 

Hem de fer un procés progressiu, introduint i canviant de mica en mica els aliments anirem comprovant que realment existeixen opcions bones i nutritives que ens interessen més. De manera automàtica optaràs per productes naturals i de proximitat apreciant el gust real dels aliments. Tot i això, hem de tastar-los.

Una bona educació alimentària i saber llegir etiquetes nutricionals, diferenciar entre greixos saludables i no saludables així com molts altres aspectes importants en els aliments que ens poden ajudar considerablement en aquesta reeducació. Buscar ajuda dels professionals mai serà una mala opció.

L'educació des de nens és summament rellevant per a generar-los uns hàbits saludables des de ben petits. D'altra banda, ells imiten el que veuen a casa, si menges saludable els teus fills t'acabaran seguint.

Cuina tu mateix! Hem de reinventar-nos a l'hora de preparar els plats i presentar-los. Existeixen moltíssimes tècniques culinàries que poden fer que els teus plats tinguin la palatabilitat que tant busques, tot és provar-ho, buscar receptes, condimentar, explorar i aprendre.

Això farà que apreciïs més el menjar que ingereixes i al final seran opcions molt més nutritives.

RECEPTES FÀCILS RÀPIDES I SALUDABLES

En definitiva, els hàbits saludables milloren la teva salut actual, també l'estat psicològic millorant-lo i fent prevenció de multitud de malalties a llarg termini. 

La palatabilitat la pots trobar de moltes altres maneres! Reeduca el teu paladar!

Sigues conscient, actua i demana ajuda als professionals de la dietètica i la nutrició.

Comentaris