Amb l'arribada de l'estiu i la pujada de les temperatures, un dels principals reptes que es presenta és mantenir la seguretat alimentària. La calor és un terreny abonat per als microorganismes, convertint-se en un autèntic "caldo de cultiu" per a bacteris. Per això, és crucial mantenir la cadena de fred i evitar que els aliments es contaminin.
Per aconseguir-ho, sempre mínim tres regles d'or: primer, organitzar la compra perquè el trajecte de la botiga a casa sigui el més curt possible. Segon, mai descongelar els aliments a temperatura ambient. I tercer, ser extremadament curosos amb productes més delicats com el pernil cuit, la carn picada, la carn d'au o les amanides envasades.
A més, n'hi ha alguns altres que també són fonamentals:
Manipulació i preparació
Rentar-se bé les mans: Sembla obvi, però és el primer i pas més important. Abans i després de manipular aliments, especialment carn crua, peix o ous.
Separar aliments crus i cuits: Utilitzar taules de tallar i estris diferents per a cada tipus d'aliment per evitar la contaminació creuada. Si no és possible, rentar molt bé amb aigua calenta i sabó entre usos.
Cuinar a temperatures adequades: assegurar que els aliments estiguin ben cuits, especialment la carn, l'aviram i els ous.
Refrigerar ràpidament les sobres: No deixar els aliments cuinats a temperatura ambient més de dues hores (o una hora si fa molta calor). Posar a la nevera tan aviat com sigui possible.
Emmagatzematge i transport
Evitar la sobrecàrrega de la nevera: Una nevera massa plena no permet una circulació d'aire adequada, cosa que pot fer que alguns aliments no es refredin prou.
Comprovar la temperatura de la nevera i el congelador: la nevera a 4°C o menys i el congelador a -18°C o menys. Això és clau per a la conservació.
Utilitzar bosses tèrmiques per al transport: Al comprar o portar menjar fora de casa (per exemple, a la platja o de pícnic), sempre fer servir bosses tèrmiques amb acumuladors de fred.
Consumir els aliments preparats ràpidament: Les amanides de pasta, arròs o patata amb maionesa o salses que porten ou, són també un caldo de cultiu ràpid. Preparar poc abans de consumir-les, conservar molt ben refrigerades i consumir en menys de 24 hores.
Prioritzar aliments de temporada (frescos i hidratants).
Reduir el consum de greixos saturats, farines refinades i ultraprocessats com tot l'any.
Amb aquests consells addicionals, estem més segurs a l'hora de gaudir dels àpats estiuencs sense preocupacions. Tens alguna altra pregunta sobre com mantenir la teva alimentació segura aquest estiu? Contacta'm!
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada