ELS CALÇOTS

Gràcies a la meva col·laboració amb la Marga Pradas i el seu bloc L'hora del tupper podeu gaudir de la nova entrada:
 
RECOMANACIONS:
  • El calçot és cadascun dels brots d'una ceba blanca que ha estat replantada. Els brots que s’obtenen a mesura que van creixent es calcen, d'aquí el nom de calçot.
  • Pertanyen a la família de les liliàcies, la mateixa família de les cebes i els alls, i la varietat de ceba blanca de la qual s'obtenen els calçots s'anomena Blanca Tardana de Lleida
  • El calçot destaca per la dolçor i el nombre i grandària dels calçots obtinguts d’una ceba pot variar però habitualment s’obtenen de quatre a set unitats.
CONSUM:
  • Es un producte estacional i es pot trobar al mercat d’octubre a març, degut al seu cultiu a l’aire lliure.
  • El cultiu del calçot és típic de les comarques tarragonines, properes al mar i amb un hivern suau. Malgrat això, el calçot també es pot cultivar en zones d'interior on les glaçades no siguin massa permanents.
  • La millor manera de menjar calçots és a la típica calçotada: una vegada cuit, s’agafa el calçot per l’extrem contrari al bulb i se sosté en posició vertical per extreure la part de les fulles socarrimada (estirant cap a baix) i sucar-lo amb la salsa.
  • El consum s’ha popularitzat molt gràcies a les calçotades, que moltes vegades resulten un excés gastronòmic, però saps quants grams de calçots es recomanen per ració?
Els grams per ració recomanat al dia són 250 grams, equivalents a 10-15 unitats
PROPIETATS DIETÈTIQUES I NUTRICIONALS:
  • Els calçots, per la seva condició de ceba, són diürètics, ja que són unes hortalisses molt riques en potassi i pobres en sodi. Per aquest motiu es diu que són aliments depuratius, ja que ajuden a eliminar substàncies residuals. També s'aconsella en persones hipertenses pel mateix motiu.
  • Les cebes en general tenen grans efectes mucolítics i per això són ideals per prevenir algunes malalties de l'aparell respiratori.
  • És una font d'antioxidants gràcies als flavonoides i als compostos sulfurats que conté i la seva proporció en vitamina C. No obstant això, cal tenir en compte que la vitamina C és molt sensible a les temperatures, de manera que quan es cuina es redueix el seu contingut.
  • L'aportació energètica dels calçots és molt moderada i té una funció reguladora, degut al seu aport total en vitamines, minerals i aigua.
  • El seu consum és apropiat per a persones que volen controlar el seu pes, si no ens excedim amb la salsa!

Composició 100g de calçots
Energia
35kcal
Hidrats de Carboni
7-8g
Fibra
1,8-2g
Vitamina C
7-8mg
Potassi
175mg
Fòsfor
35mg

Comentaris