Gràcies a la
col·laboració amb la Marga Pradas i el seu bloc L'hora del tupper
podeu gaudir d'aquesta nova entrada:
Les faves provenen
de la família de les papilionàcies, d'una planta herbàcia de tija quadrada amb
unes flors molt vistoses de color blanc i el seu fruit és el llegum anomenat
fava.
Les faves
tot i ser verdes pertanyen al grup de les lleguminoses. No tot el que és verd
és verdura!
Font: L'aparador de Reus |
CONSUM:
- Les faves apareixen al mercat quan se'n va el fred del hivern i comença la primavera, estació ideal per trobar-les juntament amb els pèsols.
- Quan consumeixis faves, com la resta de llegums, notaràs un valor de sacietat elevat gràcies a la fibra de la seva pell.
- A l'hora de comprar faves fresques hem de tenir en compte que la beina estigui turgent i cruixent, que el seu color sigui brillant i que en doblegar-la es trenqui i cruixi. Evita comprar les que es dobleguen i no es trenquen.
- Les faves fresques, es conserven millor i més temps en el calaix de la nevera o si no, en un lloc fresc, sec i protegit de la llum i la humitat. Si són seques, no presenten, en general, problemes per al seu emmagatzematge. Només cal conservar-les en un recipient tancat i en lloc fresc i sec.
- Ens aguanten en molt bon estat 3 o 4 dies. Si les mantenim a la nevera una setmana. I molt interessant perquè és un aliment que es molt apte per a la congelació fins a tres mesos, si bé abans de congelar, convé escaldar-les. L'escaldat consisteix a escalfar les faves en aigua bullint durant dos minuts, refredar i congelar una vegada estiguin fredes. D'aquesta manera, després de descongelar, les faves ja estan llestes per afegir a tot tipus de plats.
- Com a Dietista-Nutricionista recomano consumir faves i evitar cuinar-les, sempre, acompanyades d'abundant pernil o bacó o botifarra, i no ser molt generosos amb l'oli ja que deixaran de ser lleugeres. Algunes opcions a l'hora de preparar-les podrien ser en amanides, en cremes, amb verdures, combinades amb diverses llegums... T'atreveixis a imaginar?
PROPIETATS DIETÈTIQUES I NUTRICIONALS:
- Les propietats de les faves canvien depenen de si les escollim fresques o seques.
- Les faves fresques ens aporten més aigua i per tant són poc calòriques, l'energia prové de les proteïnes i en menys proporció dels hidrats de carboni.
- Contenen molt poc greix i per tant s'inclouen en l'alimentació equilibrada i baixa en greixos sempre que en la cocció no addicionem greixos provinents de carns i/o embotits. Cuinem-les amb ingredients i condiments lleugers.
- Les faves fresques ens aporten també potassi, fòsfor i magnesi; vitamines com l’àcid fòlic, la niacina i els carotenoids (que són precursors de vitamina A).
- En el cas d’utilitzar faves seques recordem que qualsevol assecat farà que els nutrients estiguin més concentrats.
- Com tota llegum font de proteïnes es tracta de proteïnes incompletes ja que són deficitàries en un aminoàcid essencial anomenat metionina. Aquest aminoàcid es troba en cereals i tubercles, per això, quan coincideixen tots dos aliments com a ingredient d'un mateix plat (per exemple: faves amb arròs), augmenta el valor de la proteïna total.
Sabies
que?...
Existeix una malaltia genètica per dèficit de glucosa-6-fosfat
deshidrogenasa i es coneix com favisme, i es caracteritzada per la disminució
de l'activitat de l'enzim glucosa-6-fosfat deshidrogenasa en els eritròcits. És
probable que més de 400 milions de persones al món estiguin afectades per
deficiència d'aquest enzim i no puguin menjar faves.
Composició 100g de faves
|
|||
Faves Seques
|
Faves Fresques
|
||
Energia
|
307kcal
|
Energia
|
20,2kcal
|
Hidrats de Carboni
|
33,3g
|
Hidrats de Carboni
|
1,7g
|
Proteïnes
|
2,1g
|
Proteïnes
|
2,2g
|
Lípids
|
2,1g
|
Lípids
|
0,08g
|
Vitamina A
|
42mg
|
Vitamina A
|
4,4mg
|
Potassi
|
1090mg
|
Potassi
|
84mg
|
Fòsfor
|
590mg
|
Fòsfor
|
39,2mg
|
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada