Al·lèrgies i Intoleràncies alimentàries a l'escola - VI Carnaval Nutrició

Aquesta entrada participa a la VI edició del CARNAVAL de la NUTRICIÓ

Coincidint amb la festa del Carnaval, s'ha organitzat la sisena edició del Carnaval de la Nutrició (esdeveniment temàtic que es realitza en diferents blogs durant l'any, més informació aquí)

El tema escollit per a aquesta edició és "Al·lèrgies i Intoleràncies alimentàries. De la clínica a la seguretat alimentària". Un tema molt tractat i molt parlat en nutrició i dietètica. Aquesta edició està organitzada per l'equip de dietistes – nutricionistes de Nutrición a las 6, podeu seguir el seu blog aquí.
 
VI Carnaval de la Nutrició
Coincidint amb el VI Carnaval de la Nutrició i que actualment sóc docent d'un curs de monitor/a de menjador volia compartir alguns consells pràctics, que poden ajudar tan als pares o mares, com als educadors o als infants amb una al·lèrgia alimentària.

10 Consells i recomanacions per als àpats escolars dels infants amb al·lèrgies alimentàries:
  1. Identifiquem i controlem el menjar del nen al·lèrgic.
  2. Reservem en lloc segur els aliments, fora de l'abast dels nens per evitar manipulacions innecessàries i perilloses.
  3. Revisem les etiquetes dels aliments envasats que es donin al nen al·lèrgic. Si tenim dubtes, és recomanable que no es mengi i buscarem una alternativa.
  4. Si manipulem el menjar del nen al·lèrgic, rentem-nos les mans prèviament per evitar contaminacions, i sempre el manipularem abans que el menjar dels altres nens.
  5. És recomanable que durant l'educació infantil, realitzem l'esmorzar i/o mig matí dins l'aula (si és possible), ja que és un espai que es pot controlar més fàcilment que el pati d'esbarjo.
  6. Vigilem que els nens no intercanviïn el menjar o no hi juguin o no toquin el menjar del nen al·lèrgic.
  7. Evitem insistir que el nen es mengi un aliment que rebutgi, encara que hi hagi la seguretat que pot prendre'l.
  8. Recordem realitzar tots les normes bàsiques d'higiene, tant en higiene personal com en materials i espais:
    • Rentem-nos les mans i la cara després de menjar.
    • Una vegada acabat l'àpat, netegem les restes de menjar que hagin quedat en taules, cadires i terra.
    • Buidem les papereres que continguin els envasos i restes d'aliments al acabar.
    • Evitem treure al pati envasos i restes de menjar i/o vigilem que no quedin per terra del pati.
  9. Disposem d'una còpia escrita del menú mensual, si l'alumne realitza el dinar al menjador escolar, amb el màxim detall dels ingredients i amb la suficient antelació per buscar alternatives en cas necessari. (Aquest fet ens ajudarà a evitar la improvisació i els possibles desastres o crisis)
  10. Assegurem-nos que els infant amb al·lèrgies porten la medicació de rescat i el protocol d'actuació en totes les activitats escolars.

Aprofito per felicitar als blogs participants en el Carnaval de la Nutrició (trobareu la llista aquí) i animar a tots els alumnes del curs de monitor/a de menjador a continuar llegint i aprenent sobre alimentació saludable i sobretot ser crítics amb el que trobem.

Gaudiu el Carnaval!

Comentaris