Actualment vivim en l'era de la
informació, disposem de molts recursos per tal de conèixer allò que ens
interessa. Ens connectem a internet i un gran ventall de possibilitats de
recerca estan al nostre abast, engeguem la televisió i escoltem atentament allò
que ens diuen...
Tenir a l'abast tota aquesta informació no sempre es tradueix en
quelcom positiu, ja que totes les afirmacions que circulen no són fiables, no
podem creure sense que existeixi constatació científica tot allò que està
escrit o allò que em sentit.
Malauradament existeix molta
informació envers a la alimentació i conseqüentment al consum de fruites. Malgrat
això podem afirmar que molta d'aquesta informació és tan sols un mite,
fal·làcies o falses creences.
“La fruita després
dels àpats és dolenta”
Realment ens creiem aquesta
afirmació?
La resposta ha de ser negativa. No, no ens la creiem.
http://www.foodnetwork.com/ |
La fruita no és millor ni pitjor
abans o després dels àpats. El que es millor es prendre un mínim de 2 o 3 racions de fruita
al dia, indiferentment de l'ordre de pressa.
Si volem prendre-la abans de
menjar ens aportarà els mateixos nutrients i una sensació de plenitud pel seu
alt contingut en fibra. Per tant, el dinar o sopar podria ser menys copiós i la
sensació de sacietat podria arribar abans.
Si volem prendre-la desprès de
menjar ens aportarà el mateixos nutrients, la satisfacció de prendre quelcom
dolç desprès de l'àpat i és un costum arrelat a la nostra cultura Mediterrània.
També cal indicar que la fruita
no fermenta per exemple si la consumim després dels àpats, com ens expliquen
algunes fonts d'informació.
La fruita es mastega prèviament a
la boca i després arriba a l'estómac on es barreja amb els sucs gàstrics i la
resta d'aliments ingerits. No existeixen compartiments on cada aliment es
digereix en funció a l'ordre de la pressa. Val a dir, que no per ingerir-la al
final de l'àpat quedarà en la part superior de l'estómac. En el cas puntual de
persones amb males digestions després del consum de fruites, caldria consultar amb
un/a especialista en alimentació, el dietista-nutricionista, per a que estudiï
la situació i valori el cas de manera personalitzada.
Fem una cerca a la web de PUBMED:
La Fruita després dels àpats és dolenta
Cerca: (("fruit"[MeSH Terms] OR "fruit"[All Fields]) OR ("fruit"[MeSH Terms] OR "fruit"[All Fields] OR "fruits"[All Fields])) AND after[All Fields] AND (meal[All Fields] OR meals[All Fields]) AND "humans"[MeSH Terms]
0 Estudis trobats en 5.400 revistes biomèdiques de tot el món.
Recordem que 1,7 milions (2,8%) de les morts a tot el món són atribuïbles al baix consum de fruites i hortalisses.
Escrit per l'alumna en pràctiques (CFGS Dietètica i nutrició 2013/14): Maria Verdià
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada