Protocol a Taula (Part 1)

Les setmanes prèvies al Nadal són dies de sopars d'empresa o d'amics o companys... una cita gairebé ineludible. Moments de fomentar les bones relacions i perquè no causar bona impressió sobretot fora de l'ambient laboral. 
Per aquest motiu aprofito per introduir-vos en els protocols de taula i a continuació sabrem més coses dels coberts i algunes accions que fem a taula sense pensar-ho gaire. I continuaré, en una segona entrada al blog, parlant del protocol de com parar taula.
El tovalló, que fer-ne, on posar-lo?
El tovalló ha d'estar sempre a la falda i doblegat per la meitat i en el cas que haguéssim d'aixecar-nos de la taula a mig àpat, hem de deixar el tovalló a l'esquerra del plat, i així no ens el retiraran. En canvi, quan hàgim acabat de manera definitiva, l'hem de deixar a la dreta del plat.
Els meus braços?
A l'hora de menjar, els braços s'han de mantenir tan enganxats com sigui possible al cos, com si tinguéssim dos folis a les aixelles i no poguessin caure. 
Els coberts, quins utilitzo?
Si a la taula hi ha més d'un joc de coberts, començarem sempre amb els de més enfora i continuarem de fora cap a dins.
Procurar no utilitzar els mateixos coberts durant tot l'àpat. Canviar-los, sempre que sigui possible, en cada plat nou.
Com deixar els coberts al acabar?
Si ets, com jo, dels que dubtem i no sabem com deixar els coberts al acabar el plat quan som en un restaurant, recorda que podem comunicar missatges mitjançant els coberts, així que ens anirà bé saber el següent:
Pausa o descans del plat
Pausa o Descans durant el plat: per quan encara no hem acabat i només estem fent una pausa.
Següent plat
Següent plat: quan estem esperant el següent plat.
Excel·lent
M'ha agradat: era Excel·lent! i ja es pot retirar el plat.
Plat acabat
Acabat: ja hem acabat, però que no volem valorar si estava bé o malament el menú, simplement hem acabat.
No m'ha agradat
No m'ha agradat: Aquesta posició mostra que ja hem acabat i que no ens ha agradat el menú, no és descortesia o mala educació, simplement és la nostra opinió.

Finalitzem amb un brindis?
Recordar d'agafar la copa sempre pel peu, perquè no s'escalfi la beguda i procurem mirar els ulls de la persona amb qui brindem, tot i que la nostra intenció sigui no beure és recomanat brindar i mullar-se els llavis enlloc de no brindar amb la resta de la taula.


Gaudeix de l'àpat amb mesura i protocol!

Comentaris