CARN i CÀNCER


Alarma!
Les carns processades, com ara el bacó, els embotits i les salsitxes, poden provocar càncer, segons ens diu l'OMS (Organització Mundial de la Salut). 

Classificació IARC - International Agency for Research on Cancer
Els Dietistes-Nutricionistes portem anys alertant sobre els perills de les carns processades i reclamant normatives que regulin la seva comercialització de manera restrictiva i amb més claredat en els etiquetats.
L'informe de l'OMS encara no s'ha publicat íntegrament, però el comunicat de premsa difós alerta que el consum de 50 grams diaris de carns processades incrementa un 18% el risc de patir càncer de còlon.
Entenem els conceptes "carns processades" i "carns vermella?
  • La carn vermella: "tota la carn muscular dels mamífers, incloent carn de vaca, vedella, porc, xai, cavall, i cabra"
  • La carn processada: "carn que ha estat transformada a través de la salaó, el curat, la fermentació, el fumat, o altres processos per millorar el seu sabor o la seva conservació. La majoria de les carns processades contenen carn de porc o carn de vaca, però també poden contenir altres carns vermelles, aus, menudeses o subproductes carnis com ara la sang".
Comparativa Cancer Research UK: Tabac/Carn
Llavors, si ja ho sabíem, per què aquesta alarma?
Ens han comparat el risc de càncer degut al consum de tabac i el del consum de carns perquè... Segurament ha estat la forma en què s'ha comunicat o la pròpia necessitat de notícies sensacionalistes o ...  Tu que creus?
I ara jo que faig?
Recorda que els beneficis d'una dieta variada, moderada i equilibrada, com la mediterrània, rica en fruites, verdures, oli d'oliva, llegums i peix, amb consum limitat de carns, estan evidenciats científicament. 
Si tens dubtes de si la teva alimentació s'adiu a les recomanacions consulta el teu Dietista - Nutricionista.
Vols saber ara si fas tot el que pots per prevenir el càncer? Segueix l’enllaç i respon el test de l’American Cancer Society

Enllaç a la nota de premsa de l'OMS:
Enllaç a IARC - International Agency for Research on Cancer: http://www.iarc.fr/
Enllaç a Cancer Research UK: http://www.cancerresearchuk.org/

Comentaris