Llista top 10 SuperAliments


Text extret de l'entrevista que em va fer Silvia Fornós del Diari de Tarragona de dissabte 22 d'octubre en el suplement #viurebé.

  1. Oli oliva verge extra: ens aporta àcids grassos monoinsaturats i vitamina E, les seves propietats per a la salut són la millora de marcadors cardiovasculars i inflamatoris (ajuda al colesterol bo o HDL-colesterol). L'estudi Predimed (Efectes de la Dieta Mediterrània en la Prevenció Primària de la Malaltia Cardiovascular) ha evidenciat els efectes positius i protectors de la dieta mediterrània suplementada amb oli d'oliva verge extra (o amb fruita seca) en persones amb alt risc cardiovascular, en comparació amb una dieta baixa en greixos.
  2. All: pertany a la família de les Liliàcies, (com les cebes, les cebes tendres, el cibulet i el porro). Rics en sofre, redueix el risc de patir càncer d'estómac i funciona com a font d'antibiòtics naturals, ajuda a prevenir infeccions com refredats i grips. 
  3. Nabius: un dels superaliments més populars i coneguts, aporten altes concentracions d'un grup de compostos antioxidants les antocianines, que inhibeixen el creixement de les cèl·lules de càncer de còlon humà. A més, els nabius són rics en altres antioxidants, dels quals s'ha constatat en rates, que prevenen i reverteixen la pèrdua de memòria associada a l'edat. 
  4. Cúrcuma: arrel que fem servir com a espècie, rica en un poderós polifenol anomenat curcumina. Efectiva en malalties amb components inflamatoris com l'artritis, la síndrome de còlon irritable, reduint els efectes negatius de l'estrès en el cervell. 
  5. Fruits secs: amb un perfil de greixos saludables es recomana prendre cada dia un grapadet també aporten proteïnes vegetals i fibra. Són bons per al colesterol i el cor. 
  6. Llegums: riques en proteïnes vegetals, fibra, bona font de ferro, magnesi, potassi, fòsfor, zinc, i vitamines del grup B (tiamina, riboflavina, niacina i àcid fòlic), les quantitats varien segons el llegum. No contenen colesterol, ni gluten i són baixes en greixos. Aliment barat que es pot menjar diàriament. Se'ls atribueixen propietats anticancerígenes i un gran poder saciant que ajuda en dietes d'aprimament. Exemples: llenties, cigrons, soja, ... 
  7. Peix blau: són rics en àcids grassos omega3 prevenen els problemes cardíacs en persones amb alt risc de patiment de malalties cardiovasculars i accidents vascular cerebral, així com alleugen el dolor articular que pateixen els pacients afectats d'artritis reumatoide per exemple o disminuir el risc de demència. També aporten Vitamina D (ajudar absorció del calci per als nostres ossos), Vitamines grup B, Seleni (ajuda a produir enzims antioxidants) Exemples: sardines, verat, ...
  8. Llavors de lli: de sempre s'ha usat com el complement idoni per prevenir i "curar" el restrenyiment, per la seva riquesa en fibra soluble. També se li atribueix protecció i benefici enfront de les malalties cardiovasculars, per la combinació de fibra soluble (pectina i mucílags) i àcids grassos omega3 (àcid alfa-linolènic). Hem de consumir-les torrades o picades per millorar la seva biodisponibilitat. 
  9. Tomàquet: de la família de les Solanàcies, font de fibra, minerals (potassi i fòsfor), i de vitamines (la C, E, provitamina A i vitamines del grup B). A més un alt contingut en carotens com el licopè, pigment natural que aporta al tomàquet el seu color vermell característic.
  10. Verdures crucíferes: bròquil, col, col, coliflor, cols de Brussel·les, llombarda, ... aporten al nostre cos diferents nutrients com les vitamines A i K, calci i fibra. Entre els beneficis que se li atribueixen a aquests vegetals estan prevenir el càncer i reduir la pressió arterial.

Comentaris