Sabies
que les nenes i els nens amb Síndrome de Down, són més propensos a patir
obesitat? Per a prevenir l’obesitat s’ha de començar de ben petits, els adults
som responsables d’ensenyar uns bons hàbits alimentaris i posar les eines a l’abast
dels infants per a la pràctica d’activitat física.
El
possible augment de pes ràpid, pot ser donat per un hipotiroïdisme, ja que un
elevat nombre de persones amb Síndrome de Down poden arribar a patir-ho juntament
a un altre factor que també pot influenciar-hi és la hipotonia muscular (músculs
amb baix to o dèbils).
Que
puc fer jo per ajudar?
Compartir
moments diaris d’activitat física i oferir una alimentació adequada en qualitat
i quantitat de proteïnes:
- Proteïna Animal: carn, peix, ou, làctics,...
- Proteïna Vegetal: llegums, fruits secs, llavors,...
El
que farà serà obtenir nutrients essencials pel creixement físic i enfortir la musculatura.
Dificultats
a l’hora de menjar:
Els
infants amb Síndrome de Down, tenen problemes per mastegar ja que els seus
músculs de la boca estan poc desenvolupats, les dents els tarden més a sortir i
a formar-se, per tant, la introducció dels aliments sòlids arribarà més tard
que en els nens sense aquest síndrome.
Com
farem aquesta introducció alimentaria?
Un
cop el nen comenci amb una alimentació complementària a la lactància, el que
farem serà preparar triturats, per ajudar a que vagin preparant els músculs de
la boca per a que quan arribi el moment d’introduir els aliments ja sàpiguen com
fer-ho. Intentarem no posar aliments de doble textura, és a dir una sopa on hi
ha líquid i sòlid l’evitarem. Un cop ja hem introduït el triturats, i hem vist
que no generen cap problema de deglució, introduirem les textures modificades amb
aliments xafats per exemple.
Malalties
que poden presentar: Celiaquia
Autor: Peppapig47 |
Entre
un 7-12% dels Síndrome de Down presenten celiaquia.
Com
podem pensar que el nostre infant és celíac?
Quan
aquest nen presenta: diarrea crònica, femta pastosa i brillant, no guanya pes,
està irritant i presenta pèrdua de gana. En aquests casos, el que s’ha de fer és
un bon diagnòstic i en cas positiu retirarem el gluten de la seva alimentació,
al retirar-lo el que farem serà normalitzar les vellositats i perdre els símptomes
que patia i així poder fer una digestió i absorció de nutrients el millor
possible.
Conclusions:
Realitzar una alimentació equilibrada i variada, practicar activitat física, no
utilitzar el menjar com a premi ni recompensa i per últim un bon suport professional
a les famílies,
valorant més les coses positives que fan bé, que no pas les negatives.
valorant més les coses positives que fan bé, que no pas les negatives.
Associacions:
Entrada realitzada per l'alumna Marina Canales Basora en pràctiques del GSTD de l'Institut Cal·lípolis
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada