Com puc ajudar a aprofitar el calci consumit per prevenir l'osteoporosi?

Del consum diari de Calci, el nostre cos només n'absorbeix una part per això és molt important la nostra ingesta i el seu aprofitament.
Vols saber com fer-ho per aprofitar el calci que consumeixes?
Cal dir que per aprofitar el calci, necessitem altres factors:
  • Vitamina D: aquesta vitamina el que fa es ajudar a que el calci passi a dins dels ossos. El problema d’aquesta vitamina es que la gran majoria de la població manifesta dèficits.
Com puc jo augmentar els nivells d’aquesta vitamina? Per augmentar els nivells es recomana prendre el sol, no arribar al punt de cremar la pell ja que comportaria altres problemes per a la salut però si que uns 10 minuts cada dia als mesos d'estiu, i uns 30 minuts els altres mesos, ens ajudaria a augmentar una mica els nivells. Hi ha persones que no arriben a aconseguir els nivells recomanats llavors hi hauria l'opció de suplements.
  • Activitat física: s'ha vist que les persones que realitzen alguna activitat física tenen una major densitat òssia, al contrari d’una persona sedentària. Si a més sumen una activitat de carrega o força, ajudem a prevenir l'osteoporosi, si a més també la realitzem a l'aire lliure podem prendre el sol i ajudar a obtenir nivells de vitamina D.
Dos beneficis molt interessants només fent l’activitat física!
  • Vitamina K: aquesta vitamina es important per a la coagulació de la sang però el que no coneix tan la gent es que ens ajuda a formar la osteocalcina (proteïna de la matriu de l'os). On podem trobar aquesta vitamina? Molt senzill, als vegetals de fulla verda són uns aliments rics en vitamina K, també la soja o les crucíferes com per exemple les cols, i els bròquils.
  • Sal: un consum elevat de sodi, ens produeix l'aparició a llarg temps d'osteoporosi, ja que el sodi produeix una pèrdua de calci per l'orina. Pel contrari una dieta on no hi ha una presència elevada de sal ajuda a la reabsorció renal de calci.
  • Magnesi: el que fa el magnesi es activar l'osteoclast (cèl·lula que forma l'os) i inhibir la parathormona (hormona que augmenta la pèrdua de densitat òssia). On podem trobar magnesi? les verdures, hortalisses, fruits secs i cereals integrals ens aporten les quantitats necessàries d'aquest mineral.
En resum, si el nostre dia a dia es sedentari, que no ens toqui gens de sol, no consumim verdures i hortalisses i consumim una elevada quantitat de sal, estem ajudant a la no absorció de Calci i a patir osteoporosis tard o d’hora. Ja que no estem ajudant gens el nostre cos.
Entrada realitzada per l'alumna Marina Canales Basora en pràctiques del GSTD de l'Institut Cal·lípolis

Comentaris