Dia Mundial Contra la Obesitat

Aquest dimarts, 12 de novembre, s'ha celebrat el Dia Mundial contra l'Obesitat, amb l'objectiu d'informar i conscienciar la població sobre la necessitat de prendre mesures per prevenir i tractar el sobrepès i l'obesitat, responsable de malalties cròniques, com per exemple del 44 per cent de tots els casos de diabetes, del 23 per cent de la cardiopatia isquèmica i d'entre el 7 i 21 per cent de determinats tipus de càncer.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ens recorda que l'obesitat ha assolit proporcions epidèmiques a nivell mundial, i cada any moren, com a mínim, 2,8 milions de persones a causa de l'obesitat o sobrepès.
Encara que anteriorment es considerava un problema confinat als països d'alts ingressos, en l'actualitat la obesitat també és prevalent en els països d'ingressos baixos i mitjans.
Els governs, els associats internacionals, la societat civil, les organitzacions no governamentals i el sector privat tenen una funció crucial en la prevenció de l'obesitat.
Causes de l'obesitat:
  • L'adopció de patrons alimentaris poc saludables i l'augment del sedentarisme (disminució de l'activitat física).
  • Actualment, el consum de fruites i verdures és inferior al recomanat. Quan la ingesta de fruites i verdures és baixa, es tendeix a menjar aliments que aporten més energia de la necessària per mantenir l'organisme en equilibri.
  • L'augment del consum de productes ultra processats i la disminució del consum de productes frescos, com les fruites, verdures, hortalisses, cereals no refinats, llegums i fruits secs, afavoreix el sobrepès.
Diversos estudis, entre ells el PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània) en el qual participa la Universitat Rovira i Virgili de Reus, indiquen que l'obesitat no apareix només perquè les persones consumim més calories, sinó també per la baixa qualitat dels aliments que formen la nostra dieta. A efectes pràctics, no té el mateix impacte sobre la salut consumir 100 quilocalories de fruita seca com les nous o 100 quilocalories de carns processades o embotits.
Alguns punts clau per prevenir i tractar el sobrepès i l'obesitat:
  • Bon consum  de verdures o hortalisses un mínim de dues vegades al dia.
  • Escollir i comprar aliments frescos i de qualitat, en lloc d'aliments ultra processats.
  • Planificar el menú i la compra setmanal per evitar utilitzar o comprar aliments poc saludables o d'alt contingut energètic.
  • Portar una vida activa: augmentar els trajectes a peu, usar les escales o realitzar activitats a l'aire lliure...
  • Realitzar una hora d'exercici físic moderat al dia, si pot ser programat i prioritzant els exercicis de força.
  • Reduir les hores diàries sedentàries i davant d'una pantalla (oficina, TV,...)
Reflexiona quan dius "No tinc temps" ... o prefereixes el temps per altres tasques?
Per aconseguir resultats, cal ser constant i no rendir-te quan ho vegis negre. Això és el que marca la diferència.
Oblida't de les dietes!, has d'aprendre a alimentar-te de forma saludable. I això no vol dir deixar de menjar saborós sinó alimentar-te millor, cuinar, planificar la compra i el menú setmanal juntament amb un estil de vida actiu durant tot l'any.
Els Dietistes-Nutricionistes t'ajudarem a aconseguir-ho, consulta'ns!

Comentaris