Envelliment Saludable

Esteu disposats a pujar al vagó saludable del tren de la vida?
La vida és un tren amb molts vagons, cadascú pot tenir preferència per un de diferent. N'hi ha de millors i n'hi ha de pitjors però n'hi ha un que es diu vagó saludable i aquest reuneix els factors essencials perquè el tren de la vida et condueixi de forma eficaç fins l'última parada.
L'envelliment és l'última etapa de la nostra vida. No podem evitar-la però si que la podem frenar el màxim de temps que sigui possible. El secret el trobem en el nostre dia a dia, depèn només de nosaltres, de les nostres decisions a l'hora d'avançar cap a un camí més o menys saludable.
L'important no és quants anys viurem sinó amb quina qualitat els volem viure.
Esteu disposats a formar part del vagó saludable al tren de la vida? Som-hi!
Una bona manera d'envellir és realitzant exercici físic. Només cal dedicar-hi un mínim de 10 minuts cada dia, n'hi ha prou sempre hi quan siguin eficaços.
Una altra manera d’arribar a una vellesa amb una major qualitat és seguint una dieta saludable. Què vull dir amb saludable?
Per esmorzar i berenar prioritzarem els làctics, la fruita i els farinacis i per dinar i sopar hem de mirar que no hi falti mig plat de verdures, un quart de proteïnes i un quart de cereals integres (patates, arròs, pasta…). Aquest és un bon principi per alimentar-nos de manera saludable.
Una altra recomanació és beure aigua respectant la sensació de la set, però a mesura que passen els anys aquesta sensació de set va disminuint i per aquesta raó no hem d’esperar-nos a tenir set per beure aigua sinó que durant el dia hem d'anar aprofitant petits moments per anar fent glops d'aigua.
Una altra recomanació és assegurar l'aportació suficient de calci. Tot i que hi ha molts aliments que aporten calci els més eficaços són la llet, el iogurt i el formatge. Si per algun problema com intoleràncies o altres malalties no podem prendre làctics podem consumir altres fonts de calci com poden ser els fruits secs, les figues seques o les begudes vegetals enriquides amb calci.
Aquest vagó ens descriu un possible estil de vida que podem dur per fer de la vellesa una etapa plena de màgia i no una etapa per viure com el final d’una història. I per últim recordar sempre que mai es tard per pujar al vagó saludable del tren de la vida!
Roger Ribas Amill alumne en pràctiques del CFGS de Dietètica de l'INS Cal·lípolis

Comentaris