La Listeriosi: Seguretat Alimentària


Què és?
És una infecció causada pel microorganisme Listeria monocytogenes, el qual és un patogen oportunista que gairebé sempre afecta les persones amb una altra malaltia, les dones embarassades, els nadons i la gent gran.
La infecció per listèria causa símptomes intestinals com diarrea, febre, mal de cap, que poden durar entre 11 i 18 dies. En embarassades pot produir avortaments, parts prematurs, alteracions fetals i meningoencefalitis.
El període d'incubació oscil·la entre 3 i 70 dies després de la ingesta de l’aliment contaminat, amb una mitjana de 21 dies.

Aliments implicats
Els aliments més implicats en els brots i en els casos esporàdics de listeriosi són els aliments a punt per consumir, tant d’origen animal com vegetal, productes làctics elaborats amb llet no pasteuritzada, els patés, els productes de la pesca fumats i els embotits cuits i crus curats. És freqüent trobar la listèria en aliments que han sofert un tractament tèrmic i que es tornen a contaminar posteriorment. Aquest bacteri és molt resistent i pot sobreviure durant molt temps en superfícies de treball, en la maquinària, en els aliments i en els frigorífics domèstics. També és capaç de sobreviure en condicions anaeròbies com el buit.
Consells preventius
  • No menjar formatges frescos o de pasta tova (feta, camembert, mascarpone, brie, mató, formatge de Burgos), si l’etiqueta especifica que han estat elaborats amb llet crua, perquè poden contenir Listèria.
  • Respectar les dates de caducitat dels aliments que es mantenen refrigerats, especialment, dels embotits poc curats i s’ha d’evitar patés refrigerats i peix fumat.


Comentaris