Síndrome d'obesitat osteosarcopènica

Síndrome d'obesitat osteosarcopènica = OSO
Un dels trastorns associats a l'envelliment afavorits per l'estil de vida i la dieta occidental poc saludable. Es tracta d'una triada del detriment de la salut òssia, massa i força dels músculs.
Suposa, a més, un increment del teixit gras tant en músculs com a ossos. Aquesta patologia presenta com a principal punt de risc, les caigudes i fractures. 
Per això crec important que coneguis l'obesitat osteosarcopènica:
  1. Deteriorament de la salut òssia (osteopènia / osteoporosi)
  2. Declivi de la massa i força muscular (sarcopènia)
  3. Increment de la presència de teixit gras en músculs i ossos (obesitat). 
Les seves principals causes inclouen les malalties cròniques, els tractaments farmacològics, la predisposició genètica i els factors ambientals, però l'alimentació deficient i la manca d'activitat física també són importants en la seva evolució. 

Un dels problemes més comuns en les persones amb obesitat osteosarcopènica és l'elevat risc de caigudes i fractures, que, a més de les conseqüències òbvies, poden comportar una pèrdua gradual de la independència; la por que es repeteixin pot provocar una major reducció de l'activitat física, la qual cosa, al seu torn, augmenta el risc osteosarcopènic. Així es crea un cercle viciós.

Les persones grans estan sempre en potencial risc nutricional, perquè sovint mengen aliments alts en calories + baixos en nutrients i insuficient fibra dietètica, freqüentment tenen poca gana i la seva capacitat d'absorbir alguns nutrients essencials està reduïda. 

Millorar la dieta diària i l'activitat física podrien ajudar a prevenir o alleujar aquest síndrome. 

Com a Dietista - Nutricionista et recomano:
  • Consum adequat de proteïnes d'alt valor biològic i diminuir la carn processada i vermella.
  • Aportació correcte de calci i magnesi
  • Valoració dels nivells de vitamina D
  • Augmentar el consum d'aliments que continguin àcids grassos omega-3 (EPA i DHA han demostrat afavorir la formació òssia i reduir els efectes negatius del greix en els ossos) 
  • Basar l'alimentació en vegetals per afavorir el consum de fibra.

Comentaris