Obesitat infantil i pubertat precoç

Cada 4 de març recordem el Dia Mundial de l'Obesitat. #WorlObesityDay

En aquesta ocasió em centraré en l'Obesitat infantil.

Sabies que existeix una relació causal entre obesitat i pubertat precoç?

Majoritàriament en nenes a partir de 7 anys d'edat s'observen una sèrie de signes sexuals associats a la denominada pubertat avançada, posant el punt i final a la seva infància. Es tracta d'una acceleració fisiològica que cada vegada es detecta en més casos i especialment si pateixen sobrepès o obesitat, degut a l'acumulació de teixit gras i un major índex d'insulina.

Com sabem la pubertat en les nenes es relaciona amb l'aparició de la menstruació, en conseqüència també s'alenteix i fins i tot deté el desenvolupament, les nenes podrien deixar de créixer uns 10 centímetres del que en realitat creixerien, als nens sembla ser que no els afecta.

Una pubertat normalitzada en les nenes se situa en el rang d'edat comprès entre els 9 i els 13 anys, es considera avançada quan es produeix a partir dels 7 anys i poc abans dels 9 anys. En el cas dels nens, la pubertat apareix entre els 10 i els 14 anys d'edat. 
En aquests moments es produeixen canvis en el cos i apareixen els signes sexuals que condueixen a l'adolescència. 
Per cada nen que pateix pubertat precoç, cinc nenes la pateixen.
Per això cal cuidar l'alimentació des que els infants són molt petits, eduquem-los a seguir una dieta sana i equilibrada i fer exercici físic regularment, amb això s'aconseguirà evitar que apareguin els signes sexuals abans d'hora afectant el seu potencial desenvolupament.

Tens dubtes en alimentació infantil? Consulta'm!

Comentaris