Celiaquia o Intolerància al gluten


Definició: 
Trastorn multisistèmic de base autoimmune permanent en individus genèticament predisposats, induït per la ingesta de gluten que provoca una atròfia de les vellositats de l'intestí prim que afecta la capacitat d'absorbir els nutrients dels aliments.

Símptomes:
A qualsevol edat, amb un o més símptomes, o bé asimptomàtica (sense símptomes).

  • fatiga i debilitat
  • diarrea crònica
  • dolor i distensió abdominal
  • flatulències
  • pèrdua de gana
  • irritació de la pell
  • ...

Algunes dades:
La malaltia celíaca afecta a l’1/357 (0,28%) de la població adulta i l'1/71 (1,40%) dels infants.
El 75% dels pacients segueixen sense diagnosticar i a Catalunya es tarda una mitjana de 7 anys en diagnosticar a un adult celíac.

Tractament nutricional:
Estricta alimentació sense gluten de per vida, s'aconsegueix de forma gradual la reparació de la lesió intestinal.
La recuperació serà permanent al no exposar l'intestí a nous contactes amb el gluten.

Qualsevol dubte resto a disposició.
Salut!

Comentaris