Decàleg d'alimentació i estil de vida saludable

Decàleg d'Alimentació i Estil de Vida Saludable i Mediterrani:

    1. Consumeix més aliments d’origen vegetal. Fruites, verdures, llegums i fruita seca.
    2. Utilitza oli d’oliva verge extra. Per a cuinar i amanir abans que altres olis i greixos.
    3. Opta per aliments integrals. Substitueix el pa blanc, l'arròs i la pasta refinats per la seva versió integral.
    4. Selecciona els lactis. Que siguin preferiblement sense sucres afegits: llet, iogurt i llet fermentada.
    5. Limita el consum de carns vermelles i processades. Opta i alterna entre peix, carns blanques i ous.
    6. Beu aigua per a hidratar-te. Evita les begudes ensucrades i els sucs.
    7. Tria aliments frescos de temporada i de proximitat. Redueix els ultra processats. Limita el consum de plats preparats i cuina amb aliments de casa nostra.
    8. Evita l'alcohol i el tabac. Evita també qualsevol hàbit tòxic.
    9. Practica activitat física i procura tenir un son reparador. Fes uns 150 minuts a la setmana d'exercici físic i evita el sedentarisme.
    10. Planifica bé les teves compres i menja mínim un àpat en família. Gaudeix de l'alimentació com a acte social i evita el malbaratament alimentari.

Per a una alimentació equilibrada i saludable és important seguir un horari regular d'ingestes i consumir una alimentació variada entenent-se varietat d'aliments saludables preferentment d’origen vegetal. De fet, les més recents recomanacions de la EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health dóna suport a la reducció de les carns vermelles, els embotits i les carns processades, per a així donar protagonisme als aliments d’origen vegetal com a fruites, verdures, llegums fruita seca, cereals integrals, oli d’oliva.

Un dietista-nutricionista és la persona més indicada per a ajudar l'individu a conèixer la quantitat de menjar a ingerir. Realitza un estudi personalitzat, juntament amb la història clínica i dietètica dels hàbits, preferències alimentàries i/o aversions, comportaments i actituds, així com de les situacions del dia a dia de l'individu per a ensenyar-li i facilitar-li bons hàbits alimentaris i tipus d'aliments, quantitats, coccions, etc…

El dietista-nutricionista pauta una dieta, però alhora incideix en l'educació, buscant l'autonomia de l'individu per educar i aprendre a dur a terme una bona alimentació.

Inverteix en la teva salut i la del planeta!

Comentaris