Acreditació web d'interès sanitari

dilluns, 12 de setembre de 2011

Primer dia del curs 2011-2012 i AVUI QUE FEM PER SOPAR?

Avui és el primer dia de 165 dies l'any que s’utilitza de mitjana els serveis del menjador escolar que serveixen com a marc educatiu perquè les noves generacions aprenguin i adquireixin uns hàbits de vida i actituds saludables, mitjançant l’alimentació sana i equilibrada.

Per continuar amb aquest objectiu el sopar ofert per pares, mares i educadors cal que sigui:
  • Complementari d’aquest dinar
  • Potenciant la varietat d'aliments, de preparacions i de textures
  • Donant prioritat als aliments més conflictius en l'alimentació dels infants
  • Basant-se en les racions i en la freqüència recomanades per a cada edat
A més, per a moltes famílies pot ser l'únic àpat del dia per estar tots junts. 

L'ideal és que el sopar es compongui de dos plats i postres. Això us pot servir perquè els nens i nenes comprenguin la importància d'aquest àpat del dia, i és la forma més adequada de cobrir les racions recomanades dels diferents aliments. 

Consulta l'entrada "Un ÀPAT EQUILIBRAT" d'aquest mateix bloc per veure l'exemple de distribució de l’àpat i no oblideu la importància de que els vostres fills participin! 

I si voleu saber si el vostre fill/a menja de manera saludable i equilibrada compteu amb el meu assessorament professional com a Dietista-Nutricionista

divendres, 9 de setembre de 2011

LES FIGUES

Gràcies a la col·laboració amb la Marga Pradas i el seu bloc L'hora del tupper podeu gaudir de la nova entrada:  Les Figues

A continuació podeu llegir les meves recomanacions:
  • A diferència d’altres fruites, per escollir les millors figues triarem les arrugades i obertes és una evidència que el fruit ha arribat al seu punt. Els fruits no madurs resulten tòxics per a l'estómac.
  • Les fruites dures, marcides, esquerdades amb olor amarg o els costats aplanats s’han de rebutjar, ja que aquesta fruita és molt delicada i perible.
  • Guardarem les figues a la nevera, durant només uns 3 dies.
Propietats dietètiques i nutricionals
  • Són riques en hidrats de carboni (sacarosa, glucosa, fructosa),que eleven el seu valor energètic.
  • La seva fibra millora el trànsit intestinal per això també és utilitzada com a laxant.
  • Conté sals minerals com el potassi, el magnesi i el calci, i vitamines A, B1, B2, B3 i C.
Composició 100g de figues fresques (ració de 2-3 unitats)
Energia 65-75 kcal
Hidrats de Carboni 12-16g
Fibra 2,3-3,3g
Vitamina C 2-3mg
Potassi 232-235mg
Calci 38mg

Consum
  • Recomanables per tothom en general, i en particular, les persones que necessiten una aportació addicional d'energia: embarassades, lactants, infants i adolescents.
  • Tenint en compte la quantitat de glucosa que aporten, és molt interessant el seu consum en esportistes, en l'entrenament o en la postcompetició. En canvi en la precompetició no estan indicades a causa del seu contingut en fibra, que podria provocar molèsties intestinals, retardant la digestió o accelerant el reflex de la defecació.
  • Les persones amb diabetis cal que tinguin en compte el contingut calòric elevat i el de sucres.

Qualsevol dubte o aclariment contacta amb un professional Dietista-Nutricionista

dimecres, 7 de setembre de 2011

ÀPAT EQUILIBRAT (a casa i fora de casa)

Un ÀPAT EQUILIBRAT en quantitat i varietat ha de presentar de 4 a 6 grups d’aliments (verdures, farinacis, proteics, oli d’oliva, fruita i/o làctic) i també cal utilitzar diferents tècniques de cocció per variar durant la setmana.
Exemple de distribució de l’àpat:

  • 1r plat: farinacis i/o verdures
  • 2n plat: aliment proteic
  • Guarnició: verdures i/o farinaci
  • Postres: fruita i/o làctic
  • Pa, oli d’oliva i aigua

Però que passa que si mengem en carmanyola... és més pràctic preparar plats únics!

Inclou la màxima varietat de grups d’aliments a la teva carmanyola i adapta’ls a l’època de l’any.
  • A la primavera i l’estiu: Amanida d’arròs amb tonyina i ou dur
  • A la tardor i l’hivern: Lasanya amb carabassó i carn picada
I si hem de menjar durant més d’un dia de carmanyola és recomanable variar de tipus d’aliments i seguir les freqüències recomanades. 
És tan important la varietat de grups d’aliments com la varietat de tipus d’aliments d’un mateix grup. Si ahir vam menjar pasta podem posar-hi arròs o patata i si ja hem menjat pollastre podem posar-hi lluç o vedella.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...