Acreditació web d'interès sanitari

dijous, 15 de març de 2012

SORTIR DE TAPES ENGREIXA?


La Cambra de Comerç de Reus organitza la GANXET PINTXO, la ruta de tapes de la ciutat.

TAPES/PINTXOS:
Les tapes són petites porcions d’aliments que van des d’una ració de pernil, passant per unes olives, uns pintxos, uns montaditos...
Aquest tipus d’aliment informal no es considera un menjar, sinó un aperitiu o un àpat frugal. Però de fet, una adequada selecció de tapes pot formar un complet i equilibrat menjar principal. El risc que correm és que les tapes escollides no siguin les adequades, o que, prèvies a un dinar formal, ajudin considerablement a augmentar el valor energètic de l'alimentació diària i no oblidem que solen acompanyar-se d'una quantitat important de begudes alcohòliques com el vi o la cervesa.
Característiques nutricionals:
La diversitat d’aquestes menges fa que siguin molt difícils de classificar a nivell nutricional, generalment, són saboroses mossegades dels més diversos ingredients, riques en greixos i proteïnes i baixes en fibra alimentària.

Sortir de tapes engreixa?
No, però si fem una elecció errònia de les racions, Si.
Menjar de tapes no ha d’engreixar si escollim el tipus més adequat pel nostre pes i tot en quantitats moderades.

CONCLUSIÓ:
L'alimentació ha de ser contemplada i calibrada en la seva totalitat. 
Un àpat desequilibrat pot no fer malbé l'alimentació diària si la resta de les preses compensen les mancances o excessos que aquest hagi pogut provocar i sempre pots demanar ajuda al professional Dietista – Nutricionista.
El que engreixa són els mals hàbits continuats.

dilluns, 12 de març de 2012

LA CARXOFA

Gràcies a la meva col·laboració amb la Marga Pradas i el seu bloc L'hora del tupper podeu gaudir de la nova entrada:
RECOMANACIONS:
  • De la carxofa en consumim la zona comestible de la infructescència, les fulles verdes o podríem dir la flor. 
  • El pes de cadascuna depen molt de la varietat i poden arribar a més de 100 grams per unitat. 
  • Segons la forma, podem parlar de dos tipus: la carxofa esfèrica o la carxofa oval, cal desmitificar que una sigui millor que l’altre. 
  • La part més preuada de la carxofa es denomina "cor" i està formada per les zones toves del cabdell i les escates membranoses internes. 
  • La seva textura és molt sucosa i cruixent i el seu sabor és entre amarg i dolç.
CONSUM:
  • La carxofa és una verdura de fred i la trobarem al mercat durant 9 mesos excepte juny, juliol i agost.
  • Un cop a casa, les carxofes fresques es mantenen en bones condicions durant una setmana si s'emboliquen en una bossa de plàstic a la nevera. Si conserven la tija també es poden mantenir en aigua, com una flor tallada, a la nevera. I conservarem aquesta tija fins al moment del seu consum.
  • Es poden consumir cuites o crues, sobretot les de mida més petita.
  • L'ideal nutricional és cuinar-les al vapor i senceres. D'aquesta manera conserven la major part de les seves sals minerals i oligoelements.
  • Si les rostim a la planxa o al forn, no s'han de tallar les puntes de les fulles, ja que així mantenim la humitat interna.
  • Les carxofes es tornen negres en contacte amb l’aire i per evitar-ho podem afegir-hi suc de llimona.
PROPIETATS DIETÈTIQUES I NUTRICIONALS:
  • Les propietats més rellevants de la carxofa les dóna el seu baix contingut energètic, el seu contingut proteic i de fibra i la baixa quantitat de sucres.
  • Per tant és una de les verdures perfectes per aportar-nos sacietat i poques calories a les dietes d'aprimament (no confondre amb la dietade la carxofa=Dieta Miracle no recomanada) o a les persones que necessitin regular el seu ritme intestinal i a les persones diabètiques.
  • També es recomana en les persones amb alts nivells de colesterol en sang ja que la carxofa ajuda a disminuir l'absorció del colesterol a l’intestí.
  • L’alt contingut en fibra la classifica com a una verdura flatulenta, sobretot per a persones amb tendència a aquest tipus de problemes digestius, si patim de gasos caldrà limitar les quantitats i freqüència de consum.
  • La carxofa té efecte diürètic degut al seu aport destacat de potassi per aquest motiu és aconsellable consumir-la si es pateix de d’hipertensió arterial o pedres al ronyó, juntament amb un aport d’aigua adequat.
  • Sabies que?... l’efecte diürètic està potenciat per la cinarina que és una substància aromàtica que li dóna el gust amarg característic a la carxofa
Composició 100g de carxofa
Energia
25kcal
Hidrats de Carboni
2,5g
Proteïnes
3g
Fibra
9,5g
Vitamina C
6mg
Potassi
300mg
Fòsfor
50mg

dilluns, 5 de març de 2012

EL PEIX SEGUR I SALUDABLE


El peix és important en la nostra dieta mediterrània. Aliment bàsic que es recomana consumir unes 4-5 racions per setmana, alternant blancs i blaus. En el cas del peix blau s'aconsella entre 1 i 3 racions per setmana.
El peix, depenen de la quantitat de greix, es pot classificar en:
  • Peix blau: arengada, tonyina, seitó, sorell, salmó, verat, sardina,...
  • Peix semigras: besuc, congre, rap, rèmol, daurada,...
  • Peix blanc: abadejo, gall, llenguado, llobarro, perca, lluç,...
Podem consumir-los i comprar-los de moltes maneres, no tenim excuses per no menjar peix. Una manera és fer-ho congelat.
El peix es pot conservar congelat 3 mesos i descongelar-lo a la nevera durant unes 6h i no es poden tornar a congelar peixos ja descongelats perquè trencar la cadena del fred podria suposar un risc per a la salut, en forma de toxiinfecció alimentaria. El cas més conegut de paràsit en el peix és l’Anisakis, però amb mesures molt senzilles es pot evitar.

Prevenció per a l’Anisakis:
  • Comprar el peix net i sense vísceres o treure-les
  • Menjar peix ben cuinat
  • Arribar als 70°C en tota la peça de peix dóna total seguretat
  • En el cas de peix cru, la congelació és el procediment més eficaç. Cal congelar a una temperatura de -20 ºC o inferior durant mínim 24h
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...