OLI D'OLIVA


El 18 i 19 de novembre s’organitza la XV Fira de l’Oli de Siurana: 'La festa de l’oli nou', a Reus. Un dels objectius de la mostra és la promoció d’aquest producte d’alta qualitat nutricional i gastronòmica.
Com a Dietista - Nutricionista a Reus escric aquestes línies per a col·laborar en la promoció nutricional.
  
L’oli d’oliva és un dels principals components de la Dieta Mediterrània, tan pel seu gust i olor com per les seves propietats.
 
Propietats:
  • És un aliment ric en àcids grassos monoinsaturat com l’àcid oleic, vitamina E i altres antioxidants. 
  • L’oli d’oliva verge extra és el més ric en vitamina E i fitosterols que col·laboren en la prevenció de malalties cardiovasculars. Augmentant els nivells de colesterol-HDL.
  • La vitamina E (antioxidant natural) i l'àcid oleic eviten l'oxidació i per tant té efectes anticancerígens.
  • Consumit en mesura afavoreix la digestió perquè estimula la vesícula biliar.
Conservació:
Pel que fa a la conservació de l'oli és preferible mantenir-lo protegit de la llum, en ambients ombrívols i frescos i sense canvis de temperatura. El verge extra es pot conservar fins a 18 mesos després de la data de la collita.

Tipus:
  • Oli d’oliva verge extra. Extret de la primera premsada i el de més qualitat. Té una acidesa baixa, igual o inferior a 0’8º.
  • Oli d’oliva verge. També s’obté per procediments mecànics i sense cap tractament químic. Es diferencia en l’acidesa més alta però no supera els 2º.
  • Oli d’oliva, oli d’oliva 100% pur o oli refinat. Es tracta d’una barreja d’oli d’oliva verge i oli refinat. L’oli d’oliva refinat té un grau alt d’acidesa, que li dóna un gust i una olor poc agradables, per això se sotmet a un tractament químic.
  • Olis de pinyolada d’oliva. S’obtenen de les restes de les olives un cop se n’ha extret l’oli d’oliva verge. Es refinen i es barregen amb oli d’oliva verge.
Consum:
Encara que l'oli d'oliva és un greix saludable, cal consumir-lo amb moderació. Es recomana de 4 a 6 racions (una cullerada sopera) diàries en adults, preferiblement en cru.

El teu Dietista-Nutricionista t'aconsellarà el consum més adequat en cada situació.

Comentaris