Tornen
els Aliments de Temporada gràcies a la col·laboració amb el bloc http://cuinescuina.blogspot.com/ de la Marga Pradas, aquesta vegada ens hem posat d'acord en parlar del codony, trobaràs més informació en aquest enllaç!
CARACTERÍSTIQUES:
- El codony és el fruit del codonyer, arbre de la família de les Rosàcies (per molt que ens estranyi és com la pera i la poma).
- L'època de recol·lecció dels primers codonys comença a finals del mes de setembre i perdura en general fins al mes de febrer.
- Amb una forma piriforme i amb la superfície molt llisa i brillant, quan arriba a la maduresa és de color groc intens.
- La seva carn és de textura consistent i aspra i el seu color groc molt pàl·lid. És una fruita poc sucosa i el seu sabor és molt àcid.
- Degut al sabor, no es consumeix al natural. Cal processar-lo i el podem consumir en forma de gelees o melmelades.
- El consum més popular d'aquesta fruita és quan es cuina i es prepara en forma de bloc de pasta de color vermellós, el "codonyat" o "carn de codony" que podem menjar sol o acompanyat amb formatge.
- Un altre opció és en forma de licor provinent de la destil·lació i com a preparació en plats salats en forma d'all-i-oli de codony.
- En aquestes èpoques de Tots Sants també el trobem formant part dels panellets.
- El codony és una fruita amb un escàs contingut de sucres, l'inconvenient és que el consumim en forma de codonyat, que porta addicionat molt sucre, de manera que el valor calòric d'aquest producte es dispara i molt.
- Del seu contingut nutritiu no podem destacar vitamines i minerals, excepte el potassi i quantitats discretes de vitamina C, però recorda que al consumir-lo cuinat, la vitamina es perd.
- Les propietats saludables del codony es deuen a la seva abundància en fibra (pectina i mucílags) i tanins, substàncies que li confereixen la seva propietat astringent per excel·lència.
- El potassi és un mineral necessari per a la transmissió i generació d'impulsos nerviosos i per a l'activitat muscular normal, intervé en l'equilibri de l'aigua dins i fora de les cèl·lules.
- El seu consum esta molt popularitzat i és molt útil en les pautes astringents com per exemple en situacions de patologies acompanyades de períodes de diarrees.
- És un excel·lent complement per a l’alimentació dels esportistes i persones amb falta de gana. Al contrari les persones que han de controlar el consum de sucres com els casos de diabetis i hipertrigliceridèmia cal que evitin el consum de codonyat.
Composició 100g de codony
|
|
Energia
|
25kcal
|
Hidrats de Carboni
|
6,3g
|
Fibra
|
6,4g
|
Calci
|
14mg
|
Potassi
|
200mg
|
Magnesi
|
6mg
|
Vitamina C
|
13mg
|
Composició 100g de codonyat
| |
Energia
|
215kcal
|
Hidrats de Carboni
|
57g
|
Fibra
|
3,2g
|
Calci
|
7mg
|
Potassi
|
0mg
|
Vitamina C
|
0mg
|
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada