LA FRUITA PROHIBIDA

Durant el mes d’octubre torna el Carnaval de la Nutrició si vols saber-ne més clica aquí. “Esta entrada participa en la 2ª Edición del Carnaval de Nutrición”
Posem-nos en situació ... el mite com a definició, en tenim tres, un mite (del grec conte) és:
  1. Relat fabulós tradicional sobre els déus, els herois, els orígens d’un poble,..., que expressa, d’una manera simbòlica, un concepte religiós, filosòfic o social.
  2. Relat poètic i fabulós que serveix per a explicar una doctrina, una creença.
  3. Persona, fet, cosa que ha estat magnificat i s’ha convertit en model o prototip.
Els mites formen part del sistema de creences d'una cultura o d'una comunitat, la qual, amb el temps, els considera històries veritables i la creixent preocupació per la salut i el culte al cos fa que en ocasions ens guiem per consells que estan plens d'absolutes falsedats.

Per aquest motiu i molts d'altres m’uneixo al Carnaval de la Nutrició que en aquesta segona edició vol desmitificar alguns mites alimentaris com els següents:
  • No mengis fruita de postra que engreixa
FALS. Científicament no s’ha demostrat aquest fet ja que una fruita ens aporta el mateix nombre de calories sigui l’hora del dia que sigui.
És cert que si ens mengem aquesta mateixa fruita abans de l’àpat gràcies al seu contingut en fibra i aigua sentirem un efecte saciant, per tant omplirem l’estómac i tendirem a menjar menys quantitat o ració dels següents aliments fent disminuir el nombre total de calories d’aquell àpat, però mai hem d’afirmar que la fruita com a postres engreixa.
  • Si no et vols engreixa menjat la fruita lluny dels àpats
FALS. Com s’ha comentat en l’anterior mite una fruita té les mateixa calories abans, durant o després dels àpats, i a més si ens mengem la fruita en substitució al postra dolç que faríem després de l’àpat aportarem menys energia en conjunt.
És cert que menjar fruita com a postres és una qüestió cultural i ens ajuda a evitar la ingesta d'aliments superflus com per exemple els postres dolços.
  • Si menges fruites àcides t’aprimaràs
FALS. Un aliment per si sol no engreixa i tampoc aprima. Sempre és qüestió de l’equilibri entre tot allò que ingerim i tot allò que gastem.
És cert que hi ha aliments més rics en energia que d’altres, i el cas del grup de les fruites no és una excepció, hi ha fruites amb major densitat calòrica que d’altres però aquesta característica no és relaciona directament en que tinguin un gust dolç o àcid per tant mai podrem afirmar que les fruites àcides aprimin o cremin greix.
  • Si ets diabètic no mengis síndria ni meló
FALS. La diabetis és un conjunt de trastorns metabòlics crònics i es caracteritza per un augment dels nivells de glucosa (sucre) a la sang, la causen diversos trastorns, sent el principal la baixa producció d’insulina o el seu inadequat ús al cos que repercutirà sobretot en el metabolisme dels hidrats de carboni i per tant caldrà tenir un major control de l’alimentació diària. Les persones diabètiques controlaran les quantitats, els tipus d'aliments i el moment del dia de consum sobretot dels aliments que aporten hidrats de carboni (com per exemple la fruita), ja que un excés pot comportar una pujada important de la glucèmia (nivell de glucosa en sang) i tenir efectes negatius.
És cert que les fruites contenen sucre (gran part en forma de fructosa) que té un efecte menys directe sobre la glucèmia i aquest motiu, si parlem en general de la fruita, fa que sigui més important la quantitat que es consumeix i el moment en què s'ingereixen que la pròpia varietat per tant mai podrem afirmar que la síndria o el meló o les figues o el plàtan o el raïm no les pugui consumir una persona diabètica.
  • Si et menges la fruita sense pell no et nodrirà
FALS. A la pell de la fruita trobem una part de la fibra i d'altres substàncies en major proporció que a la polpa, però en el seu interior encara conté importantíssimes quantitats i varietats de nutrients.
És cert que la pell de la fruita ens aporta nutrients però amb pell o sense pell és més important el consum diari, la quantitat i la varietat per tant mai podrem afirmar que la fruita consumida sense pell no és nutritiva.

Tots aquests mites i molts d’altres que coneixeràs amb l’ajuda dels blocs participants en aquest Carnaval que pots trobar aquí poden afectar la nostra alimentació diària, empenyent-nos a prendre decisions equivocades que no beneficiaran la nostra salut. Per això, espero que col·laboris a enderrocar falses afirmacions i ampliïs la teva informació respecte als aliments per després adoptar la millor elecció. Aquest bloc i la seva autora ho intenten en cada entrada nova.



Si la tradició popular il·lustra Adam i Eva expulsats del Paradís per menjar-se una fruita doncs caurem en la temptació cada dia i consumirem la fruita prohibida, fins i tot si patim diabetis, optant per la varietat i ho farem de manera repartida abans, durant, després, de postres, entre hores... però en quantitat adequada a les teves necessitats.

Comentaris

  1. Hola Rosa, i felicitats pel post!
    M'ha agradat moltíssim el repàs que has fet per tots aquests mites!
    Salut!
    Elena

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada