Com cada any, que ja en són 13, el dia 28 de Maig es celebra el “Dia Nacional de la Nutrició”. Una iniciativa posada en marxa des de la Federació Espanyola de Societats de Nutrició, Alimentació i Dietètica (FESNAD) per apropar a la població el món de l'Alimentació Saludable.
Aquesta iniciativa vol apropar a la població el món de l'Alimentació Saludable i en aquesta edició el lema utilitzat és "Menjar sa és divertit, l’Obesitat infantil no”, per ressaltar la importància de dur a terme una alimentació i un estil de vida saludable des de petits per prevenir i reduir l'obesitat infantil.
Aquesta iniciativa vol apropar a la població el món de l'Alimentació Saludable i en aquesta edició el lema utilitzat és "Menjar sa és divertit, l’Obesitat infantil no”, per ressaltar la importància de dur a terme una alimentació i un estil de vida saludable des de petits per prevenir i reduir l'obesitat infantil.
I el perquè de la insistència en aquest tema de l'obesitat infantil? Doncs mirem les dades de l'enquesta espanyola de Salut 2011-2012 per la
població infantil i juvenil (2 a
17 anys).
- El 18,6% dels nens i els adolescents pateixen de sobrepès i el 9,6% d'obesitat. Si ens centrem en edats de 6 i 9 anys, el 45% dels nens i nenes espanyols, tenen excés de pes, xifres que arriben al 55% en llars amb baixos ingressos (estudi ALADINO 2011).
Encara que l'origen de l'obesitat involucra
molts factors com la genètica, l'absència o curta lactància materna, el baix
pes en néixer, etc..., Els principals són l'alimentació inadequada i el
sedentarisme. En l'alimentació actual s'abusa d'aliments rics en greixos
saturats, sucre afegit i sal, com carns greixoses, brioixeria, begudes
ensucrades, “menjar ràpid”, alhora que s'observa un baix consum de fruites,
hortalisses, peixos, llegums i derivats integrals dels cereals. I se suma el factor de que els jocs a l'aire lliure, les
excursions i els esports són substituïts per activitats sedentàries (televisió,
ordinador, videojocs).
Recomanacions per millorar els hàbits
alimentaris i d’estil de vida dels escolars:
- Esmorzar cada dia
- Consumir un mínim de 5 racions entre fruites i hortalisses al dia: un mínim de 3 de fruita i 2 d’hortalisses
- Consumir llegums 2-3 vegades a la setmana
- Incrementar el consum de cereals integrals, peix i làctics baixos en greix
- Disminuir les carns amb greix visible, embotits, carns processades, etc...
- Reduir el consum de dolços, aperitius, snacks, begudes i aliments amb sucres afegits, salses i aliments precuinats
- Optar per preparacions casolanes utilitzant l'oli d'oliva verge per cuinar i amanir
- Procurar menjar en família
- Fer exercici físic diari (jugar a l'aire lliure, caminar, pujar escales …) i 2 o 3 vegades per setmana practicar algun tipus d'esport de més intensitat
- Respectar l'hora d'anar a dormir per dormir un mínim de 8-10 hores
- Evitar tenir TV o ordinador a l'habitació (limitar les activitats sedentàries)
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada