Intoleràncies i Al·lèrgies Alimentàries. Reglament Europeu número 1169/2011

El dia 13 de desembre del 2014 entrarà en vigor el nou Reglament Europeu nº1169/2011 sobre la informació dels al·lèrgens que totes les empreses d'hostaleria estan obligades a facilitar.
Estem preparats? 
El Reial Decret espanyol encara no està aprovat, però tenim l'esborrany on inclou que la informació sobre al·lèrgens podrà donar-se de forma escrita o oral i a petició del client. També s'haurà de mostrar, de manera genèrica i en lloc visible, que es disposa d'aquesta informació. (esborrany del Reial Decret)

Com afecta la llei a l'hostaleria? 
Per primera vegada un reglament d’aquestes característiques afecta, a més de la indústria alimentària, a l'hostaleria.

El gran canvi que inclou el Reglament Europeu nº 1169/2011, respecte a altres reglamentacions, és la responsabilitat directa que se li atorga a l'empresa (restaurants i col·lectivitats) sobre la informació alimentària relativa als al·lèrgens, que s'ha de facilitar al consumidor. 
La llei parla de col·lectivitats: qualsevol establiment (inclosos un vehicle o un lloc fix o mòbil) com restaurants, menjadors, centres d'ensenyament, hospitals i empreses de subministrament de menjars elaborats (càtering) en els quals, com a activitat empresarial, es preparen aliments a punt per consumir, pel consumidor final.

En conclusió tot plat servit i que contingui al·lèrgens, haurà de comptar amb la informació adequada; és més, si una empresa serveix en un restaurant o en un menjador plats cuinats per tercers, també és responsabilitat seva la informació.

Tal com està plantejat el reglament, la presència no declarada d'un al·lergen en un aliment, es considera un perill alimentari comparable amb la presència d'una salmonel·la. Com a conseqüència es poden derivar responsabilitats penals (presó, multes i inhabilitacions, segons els casos).

Com em preparo?
Si vols estar preparat, el Mas Carandell t’ofereix la possibilitat de fer-ho mitjançant un curs on aprendrem quins són els principals al·lèrgens, els possibles perills, els aliments que amb més freqüència produeixen al·lèrgies i intoleràncies i que contempla l’annex II de la normativa, Les bones pràctiques per evitar la contaminació creuada amb al·lèrgens...

Si ets monitor de menjador, manipulador d'aliments, treballes en contacte amb els aliments en un hospital, residència, escola, restaurant, bar o ets comerciant de productes a granel. Sigues pioner i especialitzat! destacaràs sobre la competència. 
Trobaràs més informació en aquest enllaç
I recorda, si tens més dubtes o vols adequar el teu negoci al nou reglament el professional Dietista-Nutricionista et pot ajudar. 
Més informació al vídeo següent: http://www.gencat.cat/salut/acsa/html/ca/dir3694/doc36408.html

Comentaris