SuperAliments

Text extret de l'entrevista que em va fer Silvia Fornós del Diari de Tarragona de dissabte 22 d'octubre en el suplement #viurebé.
Definició de superaliments

Encara que sigui molt popular la paraula «superaliment», no hi ha cap definició tècnica; ja que no està clar segons l'evidència científica els seus efectes sobre la nostra salut, encara que aquests efectes siguin positius. 
Segons EUFIC (European Food Information Council), la primera vegada que es va usar el terme superaliment va ser a principis del segle XX, en canvi la popularització d'aquest en el llenguatge quotidià és un fet molt recent. Si es realitza una cerca simple de la paraula «superaliment» a Internet, apareixen gairebé 10 milions de resultats, majoritàriament corresponents a blocs sobre salut i nutrició, a diaris i revistes publicats a Internet i als venedors de suplements nutricionals.
La millor manera de garantir una salut òptima segueix sent el seguiment d'una alimentació saludable (variada i equilibrada), basada en aliments rics en nutrients, on predominen els vegetals com la fruita i la verdura.

Quines són les principals propietats?
Les propietats que se'ls atribueix als superaliments vénen majoritàriament determinats per les característiques nutricionals d'un dels seus components, per exemple els antioxidants que són molècules que protegeixen a les cèl·lules del cos enfront dels radicals lliures, els quals són nocius i poden conduir a l'aparició de malalties associades a l'edat, com el càncer, la diabetis i les cardiopaties.
També s'ha «concedit» als superaliments les propietats de poder baixar la tensió arterial, així com reduir l'estrès, en persones sanes.
En el cas de contenir àcids grassos omega 3 les propietats serien que alleugen el dolor articular que pateixen els pacients afectats d'artritis reumatoide.

Quin és el problema que moltes de les qüestions que es plantegen al voltant dels superaliments no tinguin encara una base científica?
Encara que s'ha demostrat que els nutrients continguts en els superaliments tenen diverses propietats beneficioses per a la salut, la veritat és que hi ha dificultats a l'hora d'aplicar els resultats dels estudis a les dietes reals. Això es deu al fet que les condicions en els laboratoris no s'assemblen a la manera en què aquests superaliments són consumits per nosaltres en la nostra vida quotidiana.
Investigar efectes en els éssers humans és una tasca complexa: les dietes, els gens i els estils de vida varien entre una persona i una altra, i això dificulta l'estudi de l'efecte dels nutrients sobre la salut. I nosaltres consumim combinacions d'aliments i no aliments aïllats.

Fins a quin punt alguns superaliments poden ser considerats per la societat com a 'medicines'?
Un aliment per si sol no "cura" res. El que aporta salut o la disminueix són els patrons alimentaris i no el menjar alguna cosa aïllada. Si es pot observar que incorporar superaliments dins d'una pauta saludable produeix sensació de benestar emocional i augmenta l'autoestima, en tenir la sensació que estem tenint cura del nostre cos.

Els superaliments poden suplir una dieta equilibrada i l'activitat física?
Mai. La gent pot interpretar de manera errònia que els superaliments que estan prenent compensen una mala dieta i el sedentarisme. Hem de potenciar un patró alimentari saludable dins d'un estil de vida saludable.

Quin paper han de jugar aquests nutrients en una dieta equilibrada?
Jugaran sempre un paper complementari, ja que hem de recordar que el fet de consumir un aliment concret no pot solucionar una mala "dieta".
També valorar la freqüència de consum i la quantitat de cada superaliment, no jugarà el mateix paper una ració de peix blau de 150 g que una cullerada de llavors de lli.


La forma de cuinar aquests productes potència seus valors nutricionals?
En alguns casos molt potenciats els seus valors, com per exemple: el consum simultani d'aliments diferents augmenta la capacitat d'absorció de nutrients és el cas del betacarotè contingut en les pastanagues s'absorbeix més fàcil i ràpidament quan s'ingereix al costat d'un greix, com en un sofregit de verdures; o per exemple, el ferro (present en aliments d'origen animal o llegums) millora la seva absorció si es consumeix amb aliments rics en vitamina C (cítrics, pebrot, tomàquet ...). No obstant això, si es consumeix amb aliments rics en calci (lactis), la seva absorció es pot veure disminuïda.

Com afecta la butxaca del consumidor el consum de superaliments?
El màrqueting i les modes fan al superaliment X molt atractiu i per tant encarir el producte i si aquest amés ve de molt lluny paguem un alt preu també en impacte ambiental. Hem d'evitar veure'ns influenciats pels corrents dels mercats i en aquest sentit potenciar l'educació alimentària per ajudar a un canvi en els nostres hàbits de consum, ajustant-los a les necessitats reals i optant per opcions que afavoreixin la conservació del medi ambient, els productes de proximitat i de temporada.

Conclusió: El Superpoder que necessitem és alienar-nos de les modes i aprendre a escollir i menjar de manera saludable cada dia de la nostra vida.

Comentaris