Consells Alimentació en Confinament

Després de dies de confinament per l'estat d'alerta de salut pel COVID-19 us escric uns quants consells per a fer més saludable l'alimentació aquests dies que també serveixen per sempre:
  1. Reserva una estona cada setmana per a planificar els àpats dels dies següents, mínim planifica 3 dies seguits, per tal d'evitar menjar entre hores, també t'ajudarà a organitzar millor la compra i no haver de sortir de casa tan sovint evitant compres innecessàries i reduir el malbaratament dels aliments. 
    • Si estàs en família, aprofita aquesta estona per a fer participar tothom. Evitem els menús a la carta de cadascú però si valorem menús equilibrats i consensuats, així aprenem que hi ha dies que es menja coses que agraden més que d'altres.
  2. Agenda els àpats per mantenir la rutina dels horaris per exemple fer l'esmorzar, el dinar i el sopar en horaris regulars, evitarem així menjar entre hores o “picar”. Serà millor organitzar petits àpats a mig matí i mitja tarda que picar desordenadament, poden ser àpats a base de fruita fresca, iogurts naturals o fruits secs.
  3. En moment de confinament  cal mantenir o augmentar el consum de  fibra provinent de la fruita, verdura, llegums i cereals integrals com l'arròs, per ajudar al normal funcionament del trànsit intestinal i la microbiota. La falta de moviment ens pot causar restrenyiment cal prevenir-ho.
  4. Els nostres menús es basaran en:
    • Fruites fresques de temporada: taronges, pomes, peres, maduixes. 
    • Verdures: pastanaga, ceba, porro, api, col, enciam, carxofes, bròquil. 
    • Llegum (sec o en conserva), és un excel·lent plat únic. 
    • Fruits secs: nous, ametlles, avellanes. 
    • Ous 
    • Pa, pasta i arròs integral. 
    • Llet i els derivats naturals, sense sucres afegits.
  5. Cuina aquests aliments amb coccions suaus com: forn, vapor, bullit, papillota, sopes i cremes lleugeres, planxes. 
  6. Utilitza sempre per cuinar i amanir, l'oli d'oliva verge extra. 
  7. Valora les mides de les racions, millor petites, practica el menjar conscient valorant les sensacions de plenitud i sacietat i si cal repetir que posar de cop racions grans i tenir la sensació d'haver d'acabar el plat obligatòriament.
  8. Recorda també beure aigua, infusions calentes o fredes i/o brous de verdura. Evita sucs, begudes ensucrades i begudes alcohòliques. Podem beure aigua de l'aixeta, és potable gastem menys diners i reduïm els plàstics. Per fer-la més gustosa pots afegir un raig de suc de llimona.
  9. Compte amb les temptacions en moments d'avorriment o gana emocional si tenim la casa plena d'aliments altament processats, ensucrats, salats, llaminadures, snacks, begudes ensucrades, brioixeria,... Planifica també els moment de temptacions com feies abans, per exemple: aperitiu del diumenge, sopar del dissabte, perquè d'aquesta manera continuem amb l'equilibri setmanal dels àpats saludables.
  10. Aprofita ha buscar noves receptes a les xarxes socials!

Comentaris