Després de dies de confinament per l'estat d'alerta de salut pel COVID-19 us escric uns quants consells per a fer més saludable l'alimentació aquests dies que també serveixen per sempre:
- Reserva una estona cada setmana per a planificar els àpats dels dies següents, mínim planifica 3 dies seguits, per tal d'evitar menjar entre hores, també t'ajudarà a organitzar millor la compra i no haver de sortir de casa tan sovint evitant compres innecessàries i reduir el malbaratament dels aliments.
- Si estàs en família, aprofita aquesta estona per a fer participar tothom. Evitem els menús a la carta de cadascú però si valorem menús equilibrats i consensuats, així aprenem que hi ha dies que es menja coses que agraden més que d'altres.
- Agenda els àpats per mantenir la rutina dels horaris per exemple fer l'esmorzar, el dinar i el sopar en horaris regulars, evitarem així menjar entre hores o “picar”. Serà millor organitzar petits àpats a mig matí i mitja tarda que picar desordenadament, poden ser àpats a base de fruita fresca, iogurts naturals o fruits secs.
- En moment de confinament cal mantenir o augmentar el consum de fibra provinent de la fruita, verdura, llegums i cereals integrals com l'arròs, per ajudar al normal funcionament del trànsit intestinal i la microbiota. La falta de moviment ens pot causar restrenyiment cal prevenir-ho.
- Els nostres menús es basaran en:
- Fruites fresques de temporada: taronges, pomes, peres, maduixes.
- Verdures: pastanaga, ceba, porro, api, col, enciam, carxofes, bròquil.
- Llegum (sec o en conserva), és un excel·lent plat únic.
- Fruits secs: nous, ametlles, avellanes.
- Ous
- Pa, pasta i arròs integral.
- Llet i els derivats naturals, sense sucres afegits.
- Cuina aquests aliments amb coccions suaus com: forn, vapor, bullit, papillota, sopes i cremes lleugeres, planxes.
- Utilitza sempre per cuinar i amanir, l'oli d'oliva verge extra.
- Valora les mides de les racions, millor petites, practica el menjar conscient valorant les sensacions de plenitud i sacietat i si cal repetir que posar de cop racions grans i tenir la sensació d'haver d'acabar el plat obligatòriament.
- Recorda també beure aigua, infusions calentes o fredes i/o brous de verdura. Evita sucs, begudes ensucrades i begudes alcohòliques. Podem beure aigua de l'aixeta, és potable gastem menys diners i reduïm els plàstics. Per fer-la més gustosa pots afegir un raig de suc de llimona.
- Compte amb les temptacions en moments d'avorriment o gana emocional si tenim la casa plena d'aliments altament processats, ensucrats, salats, llaminadures, snacks, begudes ensucrades, brioixeria,... Planifica també els moment de temptacions com feies abans, per exemple: aperitiu del diumenge, sopar del dissabte, perquè d'aquesta manera continuem amb l'equilibri setmanal dels àpats saludables.
- Aprofita ha buscar noves receptes a les xarxes socials!
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada