Edulcorants Si o No. Guía de l'OMS

L'Organització Mundial de la Salut va publicar dilluns 15 de maig una guía clínica sobre la utilització d'edulcorants baixos en calories que avui algunes persones em posaven en dubte dient que era cosa de l'indústria del sucre i per aquest motiu volia compartir aquest text:

L'OMS ens diu que desaconsella la utilització d'edulcorants baixos en calories tant per al control del pes corporal (és a dir l'obesitat) com per prevenir malalties cròniques (per exemple diabetis).

I a més diu que la seva utilització pot augmentar el risc de mortalitat («possible long-term adverse effects in the form of increased risk of death and disease»). Explicat en aquest paràgraf de la guia:

«Els edulcorants baixos en calories són freqüentment un component dels aliments altament processats. Per tant, un possible efecte indesitjable (del seu ús) en el context de la reducció de la ingesta de sucres lliures és la inclusió d'una major quantitat d'aliments i begudes altament processades a la dieta dels que s'inclourien si es reduïssin els sucres lliures sense l’ús d’edulcorants baixos en calories».

Recordem que el consum d’aliments processats (tot i ser light, 0%...) es relaciona a llarg termini amb el risc d'obesitat i altres malalties, sobretot perquè ens generen la falsa sensació que en podem menjar més al canviar el sucre per edulcorants i generar una preferència per aliments dolços. Fent que la qualitat total de la dieta habitual sigui pitjor al incrementar la inclinació cap a males eleccions alimentàries.

L'Organització Mundial de la Salut en aquesta nova guia fa aquesta recomanació, entre altres motius perquè mentre que la població ja és conscient dels riscos dels sucres lliures («awareness of these effects among the general public is fairly high»), això no està passant amb els edulcorants baixos en calories.

Els edulcorants de què parla l'OMS són els següents: sacarina, estevia i derivats de l'estèvia, sucralosa, aspartam, acesulfam K, advantam, ciclamats, neotàm.

Podeu trobar la guia en aquest enllaç: https://www.who.int/publications/i/item/9789240073616

Per aprendre sobre alimentació us recomano la guia dels petits canvis per menjar millor: https://salutpublica.gencat.cat/web/.content/minisite/aspcat/promocio_salut/alimentacio_saludable/02Publicacions/pub_alim_salu_tothom/Petits-canvis/materials/Fullet-Petits-canvis.pdf

Qualsevol dubte resto a disposició!

Comentaris