L’aperitiu
L’aperitiu és l’inici d’un àpat, i no un àpat en si mateix, per tant, és convenient que, si el feu, sigui una degustació lleugera, un tast en petita quantitat (tant d’aliments, com de begudes) per tal de donar pas a l’àpat principal.
S’hi poden incloure preparacions lleugeres, com patés vegetals amb bastonets d’hortalisses, broquetes de fruita, pa de vidre amb oli d’oliva verge i romaní, rotllets d’espinacs i formatge fresc o hummus, xips d’hortalisses al forn, cremes de verdures, amanides en forma de corona de Nadal, etc.
El menú
En la composició del menú, es poden fer combinacions entre el primer i el segon plat que es complementin:
- primers plats suaus i lleugers amb
- segons més consistents, o bé a l’inrevés, i també triar aliments i preparacions que no aportin massa greix, i que incloguin sempre alguna hortalissa (en el primer plat, en els segon plat i/o com a guarnició).
Consells:
- Serviu racions petites. Sempre hi ha la possibilitat de repetir, si cal, i així també evitem el malbaratament d'aliments.
- Complementeu els àpats amb amanides de temporada -enciam, escarola, api, col, raves, pastanagues...- i també hi podeu incloure fruites fresques -poma, pera, mandarina, taronja, etc.
- Prioritzeu les postres a base de fruita fresca, ja que després d’un àpat contundent, s'agraeixen unes postres refrescants i lleugeres.
- Presenteu els dolços en porcions, per tal de poder degustar-ne diferents tipus en petites quantitats.
- Procureu que els dolços no estiguin presents durant tota la sobretaula.
- Que no falti l'aigua a la taula (es poden aromatitzar amb rodanxes de cítrics i amb herbes fresques), eviteu les begudes ensucrades i, sobretot, les begudes alcohòliques.
- Planifiqueu una bona complementació dels àpats al llarg del dia, és a dir, si la celebració es fa a l'hora de dinar, penseu en esmorzars i sopars lleugers, i a l'inrevés.
- Evita els excessos de menjar i beure. La moderació i la frugalitat sempre proven més.
- Després de l'àpat, agafa aire fresc. Passejar pels carrers o la natura és un bon complement.
- Juga i balla. Passar-s’ho bé no té edat.
Consells de la Guía de petits canvis per menjar millor de la Generalitat de Catalunya
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada