L'oli d’oliva verge és un aliment que prové de l'oliva.
És una font important d'energia, ja que està compost per greixos. Encara que l'aportació calòrica és la mateixa que
la d'altres olis vegetals com el gira-sol, el blat de moro, etc. i és semblant a altres greixos, el tipus de
greixos que conté fa que el consum es relacioni amb menys risc de patir
malalties cardiovasculars, síndrome metabòlica, diabetis mellitus de tipus 2 i
algun tipus de càncer.
L'estudi PREDIMED ha contribuït a corroborar els beneficis
per a la salut de l'oli d’oliva verge. Els efectes beneficiosos per a la salut
del consum d’oli d’oliva verge però, no només són pel tipus de greixos que té,
sinó també per la presència de polifenols i de vitamina E, que són
antioxidants.
Quant consumir-ne?
Les guies alimentàries recomanen el consum
d’entre 4 i 6 racions d’oli d’oliva al dia, considerant que una ració equival a
una cullerada sopera (10 ml) d’oli.
Malgrat tot, el consum d’oli d’oliva no sembla que es
relacioni amb un risc significatiu de guany de pes en adults sans, per la qual
cosa, aquesta quantitat és orientativa.
Quan utilitzar-lo?
Per TOT cuinar i per amanir.
Consells:
L’oli d’oliva verge és l’oli d’elecció en qualsevol etapa
de la vida.
En cas de dificultats econòmiques, resulta més avantatjós
comprar garrafes de 5 litres; també es pot reservar l’oli d’oliva verge per
amanir i fer servir altres olis (d’oliva o de gira-sol altooleic) per a
fritures més excepcionals.
![]() |
Font: Viquipèdia |
Trucs per conservar l'oli
Si no es conserva adequadament, l’oli d’oliva pot perdre
les qualitats de gust, textura i color, i fins i tot, les propietats
nutricionals.
- Intenteu comprar-lo en establiments on l’oli no estigui exposat de forma directa i intensa a la llum i a la calor.
- A casa, guardeu els envasos en llocs frescos i secs, lluny de fonts de calor.
- Protegiu-lo de la llum, en un armari o en ampolles o garrafes de llauna o vidre fosc.
- Eviteu deixar-lo en contacte amb l’aire, perquè en contacte amb l’oxigen es podria enrancir.
Més informació al blog:
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada